Trump a Twitteren érvelve védte a beutazási tilalmat

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

A Fehér Ház döntését republikánus szenátorok is bírálják. Több bíróság is úgy döntött, hogy be kell engedni azokat, akik érvényes vízummal érkeztek.


Még republikánusok is bírálták, Donald Trump elnök pedig védte a bevándorlást és beutazást korlátozó rendelkezéseket. Egyes amerikai reptereken eluralkodott a zűrzavar. Trump a Twitteren reagált a 7 muszlim többségű országból érkezők amerikai beutazásának tilalma miatti felháborodásra.

Azt írta: „Országunknak erős határokra és különleges ellenőrzésre van szüksége, MOST. Nézzük meg, mi történik Európában és valójában az egész világon – szörnyűséges rendetlenség.”„A Közel-Keleten nagy számban végeztek ki keresztényeket.


Nem engedhetjük meg, hogy ez a borzalom folytatódjék

– írta az elnök.

Az elnök rendeletét Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke is védte. Szerinte már csak „néhány tucat embert” tartanak őrizetben az amerikai repülőtereken. Szombaton 325 ezer utas lépett be az Egyesült Államokba, és közülük csak 109-et tartóztattak fel. „Nagy részüket már kiengedték a repülőtérről, néhány tucatnyian még bent vannak, és


ha nincs velük semmi baj, akkor fél napon belül ők is beléphetnek

– mondta Priebus. Ezt ismételte Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője is: „Nem akarjuk hagyni, hogy beszivárogjon valaki, aki ártani akar nekünk.” Kellyanne Conway, Trump tanácsadója szerint mindez „kicsiny ár a nagyobb biztonságért”.


Lassítania kellene

Több vezető republikánus politikus azonban bírálatot vagy kételyt fogalmazott meg az elnöki rendelettel kapcsolatban. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője óvatosságra intett. Bár jó ötletnek tartja megszigorítani a beutazók ellenőrzését, szerinte „fontos emlékeznünk arra is, hogy a radikális iszlamista terrorizmus elleni küzdelemben a legfontosabb forrásaink muszlimok, mind országunkban, mind külföldön”.

John McCain szenátor még kritikusabban fogalmazott. Szerinte az elnöki rendelet végrehajtása zavaros, és „néhány térségben valószínűleg


táptalajt teremt az Iszlám Állam propagandájának.

A szenátor nem érti, miért kellett a rendeletben szereplő országok sorába Irakot is felvenni, hiszen az iraki erők az amerikaiakkal együtt harcolnak az Iszlám Állam ellen. A rendeletet Rob Portman ohiói republikánus szenátor is bírálta. Szerinte az elnöknek „lassítania kellene” tempóján, és szorosabban kellene együttműködnie a kongresszusi politikusokkal.

Egy New York-i szövetségi bíró elrendelte, hogy a Kennedy repülőtéren feltartóztatottakat be kell engedni az országba. A belbiztonsági minisztérium közölte, hogy tiszteletben tartja a döntést, de ezzel együtt végrehajtja az elnöki rendeletet. Vasárnap a New York-ival egybehangzó döntéseket hoztak más szövetségi bírók is Massachusetts, Virginia és Washington államban.