Trócsányi szerint tárgyalhatnak a CEU-val

Fotó: Abcúg / Hajdú D. András

-

A kormány nem szereti, ha zsarolják – mondta a miniszter.


Aláírja-e a kormány a CEU-ról szóló megállapodást – kérdezte Kunhalmi Ágnes (MSZP). Felidézte az előzetes tárgyalásokat, és azt mondta, hogy a megállapodás-tervezet megszületett. A CEU a feltételeket teljesítette, a Bard College-dzsal a szerződést megkötötték, a képzések elindultak – mondta. Idézte a CEU rektorát, aki az intézmény bizonytalan helyzete miatt kilátásba helyezte, ha december 1-jéig nem írják alá megállapodást, az amerikai akkreditációjú képzéseket Bécsbe költöztetik.

Miért gondolják, hogy a CEU-t és a Közép-Európai Egyetemet szét lehet választani anélkül, hogy az intézmény létét nem veszélyeztetik? – kérdezte.

Trócsányi László azt mondta: a külföldi felsőoktatási intézmények létesítését valamennyi országban nemzeti jogszabályokra építik. Nagyon sok amerikai egyetem működik a világban, de mind „egy identitással” – mondta az igazságügyi miniszter.

A Soros György által közvetve vagy közvetlenül tulajdonolt egyetemnek viszont kettős identitása van, s a CEU-val összefüggésben számos jogi kérdés merül fel, a Bard College-ről tényleges információkkal nem bírnak – mondta Trócsányi, aki szerint a Közép-európai Egyetem rendezetten működik Magyarországon. A magyar kormány nem szereti ha zsarolják, ilyen nincs. Tárgyalások lehetnek – mondta.