Trócsányi is átment: marad a tényleges életfogytiglan

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor / MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival, az MSZP tartózkodása és a jobbikosok ellenzésével támogatta Trócsányi László jelölését az igazságügyi tárca élére. A leendő miniszter megtartaná a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, ám a halálbüntetést nem hozná vissza.


Trócsányi László meghallgatása elején – kissé meglepő módon – Vladár Gábor egykori igazságügyi miniszter szavait idézte, aki 1944 augusztusától a nyilas hatalomátvételig állt a tárca élén.  A jog nem csak az ész, hanem a szív dolga is – hangzott az idézet.

A miniszterjelölt bemutatkozó beszédében kiemelte, hogy a közigazgatási bíráskodásnak legalább akkora megbecsülést kellene kapnia, mint az Alkotmánybíróságnak – mindezt egykori alkotmánybíróként hangsúlyozta. A peres eljárások felgyorsítása, új büntetőeljárási kódex megalkotása is szerepel tervei között, de módosítaná a közigazgatási eljárásról szóló törvényt, az ügyvédi törvényt, a fegyelmezésről szóló törvényt is. Trócsányi László szeretné elérni azt is, hogy a kormány- és miniszteri rendeletek tervezete menjen át az igazságügyi tárcán is. A jelölt az igazságügyi szakértők minőségbiztosítási rendszerét is kidolgozná.

A főként ellenzéki oldalról érkező kérdésekre válaszolva elmondta, hogy nem kíván hozzányúlni a tényleges életfogytiglani szabadságvesztéshez. Példaként említette Hollandiát, ahol ez szintén működik. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az államfő kegyelem lehetőségére is. A halálbüntetés esetleges visszaállításáról szólva elmondta, hogy bár ez a büntetési forma sok helyen ma is létezik, ennek újbóli bevezetéséhez ki kellene lépnünk az Európa Tanácsból, ám ezt a lépést nem támogatná. Álláspontja szerint társadalmi egyeztetésre szükség van a jogalkotás során. Megerősítette azt is, hogy folyamatban lévő ügyben nem nyilatkozhat egy bíró. Ez utóbbi megjegyzése csak részben volt válasz arra: megengedhető-e, hogy egy bíró – esetünkben a gyulai bírónő – politikai állásfoglalást fogalmazzon meg ítélete indoklásában.


Ki is Trócsányi László?

Trócsányi László 58 éves jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár. Kutatási területe az összehasonlító alkotmányjog, a közjogi bíráskodás, a közjogi (közigazgatási) bíráskodás és az európai közjog, ezen belül a nemzeti alkotmányjog és az európai integráció kérdése. 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották. Tisztségét 2010-ig töltötte be, amikor kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé.