Trócsányi: a Sargentini-jelentés vádirat

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A miniszter szerint jól látható a kettős mérce a régi és új demokráciák között.


Lezárt ügyeket listázó vádiratnak tartja a Sargentini-jelentést az igazságügyi miniszteri posztra jelölt és a tárcát eddig is vezető Trócsányi László. A kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt mondta: nagy vitákra számít az ügyben.

Trócsányi a jobbikos Bana Tibor kérdésére azt válaszolta: a jelentésben jól tetten érhető az a kettős mérce, amely a fiatal demokráciák és a régi demokráciák közötti különbségtételt jelenti, vagyis hogy a régi demokráciákban minden jó, a fiatal demokráciákat viszont meg kell tanítani demokratának lenni.

Magyarország ezt nyilvánvalóan nem tudja elfogadni – mondta Trócsányi.


Távolodik

Több okból is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzetről az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága. A FEMM kedd reggel szavazta meg a véleményét.

A 18:5 arányban elfogadott dokumentumban sajnálatosnak nevezték a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikák "újraértelmezését és leszűkítését a családpolitikára", illetve, hogy Magyarországon nagyon alacsony a nők aránya a politikai döntéshozói pozíciókban.

A képviselők szerint a női egyenjogúság az európai alapértékek kulcsfontosságú részét képezi, és sajnálatos, hogy Magyarország ezektől folyamatosan távolodik, és ezáltal egyre inkább elszigetelődik.

A szakbizottságban március végén vitáztak a kérdésről, amely azért volt napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez többek között a FEMM is csatolni fogja a véleményét.