Törvénysértően enyhe Hagyó Miklós büntetése az ügyészség szerint

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Az ügyész súlyosbításért fellebezett, de nem csak Hagyó Miklós, hanem további 11 vádlott esetében is. A Kecskeméti Törvényszék erre úgy reagált, hogy az ítéletben csak azokban az esetekben marasztalták el a vádlottakat, amelyekben az ügyészség bizonyítani tudta a bűnelkövetést


Az ítélet felmentő rendelkezései, téves minősítés és törvénysértően enyhe büntetés miatt jelentett be fellebbezést Homonnai János ügyész a kecskeméti ítélethirdetés végén.

Az ügyész a Hagyó Miklósra, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesére, és további 11 vádlottra kiszabott ítélet súlyosbítását szeretné elérni. 3 vádlott esetében 3 nap gondolkodási időt kért.

Az elmarasztalt vádlottak, köztük Hagyó Miklós szintén fellebbez: ők felmentésért folyamodnak.

A Kecskeméti Törvényszék közleményében hosszan részletezi, hogy melyik vádpontokat sikerült az ügyészségnek bizonyítani. Az ügyészség például nem bizonyította Hagyó Miklós bűnösségét az úgynevezett Nokia-dobozos ügyben, írták. A másodrendű vádlottat - Mesterházy Ernőt - "fel kellett menteni", mert az ügyészség által a terhére rótt két szerződésből az egyiket egyáltalán nem kötötték meg, a másikban pedig nem bizonyították, hogy utasítást adott volna a szerződés megkötésére - közölte a bíróság. A többi vádlott esetében sem bizonyították, vagy nem bizonyították teljes mértékben a vádpontokat.

A tizenöt vádlottból a bíróság kilencet elítélt - írták, a bíróság a büntetéseket "értelemszerűen nem az ügyészség által állított, hanem csak a bizonyítani tudott" elkövetési értékkel arányban állóan szabta ki.

Hagyót hivatali visszaélés, valamint hűtlen kezelés miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Kecskeméti Törvényszék. Hadnagy Ibolya bírói tanácsa a per 15 vádlottja közül hatot különböző időtartamú felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, hárman pénzbüntetést kaptak, míg 6 embert felmentett az ellenük emelt vádak alól.

A törvényszék a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt vádlottak esetében károkozás jogcímén összesen mintegy 100 millió forint megfizetését rendelte el. A vádhatóság szerint a vádlottak egymilliárd forintot meghaladó kárt okoztak a BKV Zrt.-nek.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a tárgyalássorozat zárásaként bejelentette, hogy a fellebbezések miatt az ügyet felterjeszti a Szegedi Ítélőtáblára.