Törvénysértő volt a házkutatás az Ökotársnál

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az Ökotárs Alapítvány székhelyén és munkatársainál végzett tavaly szeptemberi házkutatás törvénysértő volt a Budai Központi Kerületi Bíróság múlt pénteki határozata szerint. Tavaly a rendőrség még azt nyilatkozta, hogy jogosan jártak el az akciójuk során.


A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya tavaly szeptember 5-én rendelt el házkutatást az Ökotárs Alapítvány székhelyén és a civil szervezet igazgatója, Móra Veronika lakásán. A határozat szerint azonban ekkor a hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem állt fenn, és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás sem volt folyamatban. „Ennek folytán a kényszerintézkedés elrendelésének általános feltétele hiányzott, ezért a nyomozó hatóság határozata törvénysértő volt” - olvasható az indoklás a dokumentumban. Az Ökotárs Alapítvány közleményében az áll: üdvözli a Bíróság döntését, ugyanakkor aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre Magyarországon.


Amikor szeptember 8-án megjelentek a készenlétis rendőrök az Ökotárs és a DemNet budapesti irodájában, az Ökotárs könyvelőjénél, valamint volt igazgatójánál, akkor a házkutatást azzal indokolták, hogy hűtlen kezelés és vitatott hitelnyújtások gyanúja áll fenn. Iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le, az Ökotárs igazgatóját pedig kora este „elkísérték” a rendőrök a lakására Móra laptopjáért. Korábban megírtuk azt is, hogy úgy tudjuk, sikkasztás miatt egy V. kerületi fideszes képviselő, Tényi István jelentette fel az Ökotárs alapítványt, beadványához pedig személyes okok vezethettek. A feljelentés alapján rendelte el Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást.

A házkutatás ellen az érintettek - az alapítvány, Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor - a házkutatás után panaszt tettek.


Az Országos Rendőr-főkapitányság az Ökotárs Alapítvány közleményével egy napon kiadott nyilatkozatában határozottan cáfolja a szervezet állítását, miszerint politikai nyomásra tartottak házkutatást és lefoglalást szeptemberben. A közleményükben kijelentik, hogy pártbefolyástól mentesen jártak el.