Törvényesen működnek a norvég pénzhez jutó civilek

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Lezárult az ügyészségi vizsgálat, csak adminisztratív hibákat találtak norvég pénzeket felhasználóknál. A norvég pénzeket osztókat és felhasználókat többen is vizsgálták, a Kehi például számos hibát talált a működésükben.


A Fővárosi Főügyészség három alapítványt és két egyesületet vizsgált, három szervezetnél minden rendben volt, az egyik egyesület nem működik, így annak megszüntetését kezdeményezték, az egyik alapítvány nem tette fel honlapjára a 2012-13-as beszámolókat, ezzel jogsértést követtek el - mondta a Magyar Nemzetnek Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Bár a Magyar Nemzet azt írta, az ügyészség a pénzt osztó szervezeteket vizsgálta, később kiderült, ez nem így van.

Az egyik alapítvány vezetője ugyanis azt mondta, az ügyészség nem őket, hanem a pénzeket felhasználókat vizsgálta. Kiderült az is, kiről beszélt az ügyészség szóvivője: a Föld Napja Alapítvány, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány és a Pangea az Egyetemes Emberi Nemzetért Egyesület volt érintett, kizárásos alapon az utóbbi szűnhetett meg.


A balhé tavaly tavasszal indult, mikor Lázár János a norvégoknál kifogásolta, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit „az LMP-hez szorosan köthető szervezet vezetésével osztják”. A szorosan kötődést az Ökotárs Alapítvány cáfolta. Később Lázár János utasítására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálni kezdte a pénzosztó szervezeteket, és elég sok szabálytalanságot talált. (Szeptemberben egész napos razzia volt az Ökotársnál.)


A hivatal „átláthatatlan döntéshozatalt, fegyelmezetlen elszámolást, illetve esetenként súlyos visszaéléseket tapasztalt”. A vizsgálat alatt ismeretlen tettes ellen – de minden bizonnyal az Ökotárs ellen – feljelentést tett jogosulatlan pénzforgalmi tevékenység miatt. Az Ökotárs visszatérítendő támogatást adott több szervezetnek, hogy tudják finanszírozni az uniós pályázatot. Nagyjából az inflációval korrigált összeget kérték vissza, az Ökotárs szerint ez szabályos.


A Kehi 63 projektet vizsgálat a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében, 61-nél szabálytalanságot állapított meg és feljelentést tett. A konzorcium 4 milliárd szétosztásáról döntött, a Kehi mindössze néhány 10 millió miatt tett feljelentést, hűtlen kezelés, költségvetési csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt. Néhány újságíróval korábban megismertették a jelentés egy részét, az Index újságírója szerint a bizonyítékokból az tűnik ki, a Kehi úgy ment neki a vizsgálatnak, hogy mindenképp találni szeretett volna valamit.


Az Ökotárs Alapítvány vezetője, Móra Veronika akkor azt mondta, „nagyon nehéz, sőt lehetetlen érdemben reagálni általánosságokban megfogalmazott, tényekkel alá nem támasztott vádakra”.


A támogatott szervezeteket is vizsgálták, többek között a NAV is, volt olyan időszak, mikor a pénzosztó alapítványok adószámát felfüggesztették. A döntést az érintettek bíróságon támadták meg, az ügy az Alkotmánybíróság elé került. A civil szervezetek egyébként az egész Kehi vizsgálat jogszerűségét vitatták, szerintük őket nem ellenőrizhette volna a Kehi, miután nem magyar állami pénzről van szó.