"Törölve" – Putyin miatt nem jönnek a lengyelek március 15-én

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Az Orbán Viktort minden évben jelenlétével is támogató Gazeta Polska idén lemondta a Nagy Utazást Magyarországra. Nem akarják, hogy oroszbarátnak állítsák be őket.


Nem jönnek lengyel támogatók a magyar kormánypárti megemlékezésekre Budapestre március 15-én. A Nagy Utazás Magyarországra programot a Gazeta Polska lengyel újság támogatói klubja 2012. március 15-ére szervezte először, akkor a lap főszerkesztője is felszólalt az egyik megemlékezésen Budapesten. A beszámolók szerint összesen ezer-kétezer demonstráló érkezhetett a szervezésükben. Azóta többször is jöttek Magyarországra Orbán Viktort támogatandó, például tavaly március 15-én is.

A programnak saját honlapja is van, ezen fedeztük fel, hogy az idei utat hirdető banneren egy nagy, sárga átlós „Törölve” kifejezés szerepel. A szervezők meg is magyarázzák, miért döntöttek úgy, hogy idén inkább mégsem jönnek. Mint a honlapon elhelyezett közleményben áll, még a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy „mindazok, akik egyébként eddig hűen kiszolgálták Vlagyimir Putyint, most úgy állítsák be a részvételünket, mint egy »oroszbarát megmozdulást«”.


Törölve a Nagy Utazás Magyarországra


Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy aki mégis elmenne, ne vigye magával a szervezet zászlóit, transzparenseit, de helyezzen el virágokat Bem József szobránál, valamint a Katynban kivégzett lengyel mártírok emlékművénél Óbudán.

A szervezők ugyanakkor Christopher Szczerski filozófiaprofesszor Gazeta Polskában megjelent levelét is közzétették a honlapon. Az Orbán Pragmatizmusa című írás szerint mindazok, akik most oroszbarátsággal vádolják a magyar kormányfőt, álszent módon elfeledkeznek róla, hogy Európa, de különösen Kelet-Európa mennyire függ az orosz energiahordozóktól, akik pedig „cinikus módon Kelet-Európa egységét kérik rajta számon, elfeledkeznek, hogy ez egyszerűen nem létezik”.

A Nagy Utazás Magyarországra programsorozat egyik támogatója volt a Jog és Igazságosság (PiS) párt is, ennek vezetője, Jaroslav Kaczynski azonban nem volt hajlandó találkozni a múlt héten Varsóban Orbán Viktorral lengyel közlés szerint, éppen Putyin budapesti látogatása miatt. (Igaz, a miniszterelnökség szerint nem is kértek ilyen találkozót.) A PiS szoros kapcsolatot ápol a Gazeta Polskával is.

A VS.hu megkereste a szervezőket, és a PiS-t is az ügyben, válaszaikat természetesen közölni fogjuk.