Törökország elítélte az ujgurokkal szembeni kínai politikát

Fotó: Ccyber5

-

A jelentősebb muzulmán államok eddig nem kifogásolták, hogy táborokba koncentráltak egymillió embert, mert üzletelni akartak Kínával.


Törökország elítélte és „az emberiségre nézve szégyenteljesnek” nevezte szombaton azt, ahogy Kínában az ujgur kisebbséggel bánnak.

Az Északnyugat-Kínában élő muszlim vallású, türk nyelvet beszélő ujgurokkal kapcsolatos pekingi politikát régóta rendszeresen bírálják nem kormányzati szervezetek, de nagyobb muszlim ország mindeddig nem emelt szót az ügy miatt.

A kínai hatóságoknak a türk ujgurokkal szembeni következetes asszimiláló politikája szégyen az emberiségre - jelentette ki Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője.

Emberi jogi szervezetek jelentései szerint az utóbbi években szigorú rendőri megfigyelés alá vonták az ujgurok lakta területeket, és a kisebbség nagyjából egymillió tagját tartják fogva átnevelő táborokban Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, az iszlám radikalizmus elleni "képzőközpontokról" van szó. A hatóságok szerint a szélsőségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amelyek nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

A török külügyi szóvivő arról is beszélt, hogy súlyos nyomás nehezedik azokra az ujgurokra is, akik nincsenek átnevelő táborokban. Hami Aksoy arra kérte a nemzetközi közösséget és az ENSZ főtitkárát, "vessen véget annak a tragédiának, amely Hszincsiangban zajlik".

Mindeddig a nagyobb muszlim országok nem nyilvánítottak véleményt az ujgurok ügyével kapcsolatban, mert törekedtek a fontos kereskedelmi partnernek számító Kínával ápolt jó viszony fenntartására - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.