Törökország ajtaja nyitva, csak épp nem engedi át a menekülőket

-

A következő napokban becslések szerint 70 000 szíriai menekült érkezhet a török határhoz, ahol már így is mintegy 35 000 ember zsúfolódik össze. Az EU hiába sürgeti a határnyitást, török válasz egyelőre nem érkezett.


A szíriai kormányerők orosz támogatással az utóbbi napokban előrenyomultak az észak-szíriai Aleppó tartományban. Az offenzíva miatt menekültek tízezrei érkeztek a határhoz, ahonnan azonban nem tudnak továbbmenni.


Megfigyelők és helyi önkéntesek szerint sokan embertelen körülmények között, a szabad ég alatt várják a határnyitást, ám azt egyelőre nem tudni, hogy erre mikor kerül sor.

Törökország lezárta az Oncupinar határátkelőt, Suleyman Tapsiz, Kilis tartomány kormányzója pedig szombaton azt mondta, hogy
Nem zártuk be a kapuinkat, de ebben a pillanatban nincs szükség arra, hogy határainkon belül lássuk vendégül ezeket az embereket.

A kormányzó azt állította, hogy ellátják a menekülőket, és élelmiszert, sátrakat és takarókat adtak nekik. A segélyszervezetek munkatársai szerint a menekülteket közeli táborokba szállítják.

Péntek éjjel 15 sebesült szíriait átengedtek a határon, de Törökország egyelőre nem reagált az EU sürgetésére, hogy nyissa meg az átkelőt. A török külügyminiszter ettől függetlenül azt mondta, miután Hollandiában találkozott az uniós külügyminiszterekkel, hogy az ország továbbra is fenntartja a "nyitott határok politikáját".

Törökországban jelenleg 2.5 millió szíriai menekült él.