Tömegesen vitték haza a szülők a tiszavasvári gyerekeket az iskolából

-

Attól félnek, hogy az önkormányzat gyámhivatala el akarja szakítani a gyerekeket tőlük. A háttérben a város és az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán szervezete közötti megállapodás állhat.


A tiszavasvári romák között pánik tört ki, miután az a hír kapott szárnyra, hogy a település vezetése ma tömegesen állami gondozásba fogja venni a gyerekeiket. A szülők berohantak az óvodákba, iskolákba és hazavitték a gyerekeket, közben több százan a polgármesteri hivatal elé vonultak magyarázatot követelve a városvezetőktől – írta a Roma Sajtóközpont.


Az önkormányzat elé nagy erőkkel vonult ki a rendőrség is, de atrocitás nem történt. A város polgármestere, Fülöp Erik a helyszínen igyekezett lenyugtatni az önkormányzat előtt összegyűlt tömeget, és határozottan cáfolta a rémhíreket. Ezt követően mindenki hazament.

A lap úgy tudja, az eset hátterében az áll, hogy hétfőn a település önkormányzata megállapodást kötött az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán civil szervezetével, a Becsület Légiója Egyesülettel. A megállapodás értelmében az egyesület lényegében rendfenntartói szerepet kapna, emellett „a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá” tétele is feladata lesz, ami a helyi cigányok szerint valójában a gyermekek állami gondozásba vételének felgyorsítását célozza.