Több tucat katonai jármű a szerb határon: épül a kerítés

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A Délmagyar.hu értesülése szerint megkezdődött a határzár megvalósítása Mórahalomnál. Utóbb a Belügyminisztérium is megerősítette a munkálatok elindítását.


A Délmagyar.hu információja szerint a katonákat Szentesről és Hódmezővásárhelyről vezényelték a helyszínre. A Belügyminisztérium arra kérte őket, hogy készítsenek el egy 175 méter hosszú próbakerítést a határzárhoz.


Az értesülést a HVG.hu is megerősítette, hozzátéve, hogy a közeli Ásotthalom radikális polgármestere, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítójaként ismertté vált Toroczkai László a Facebook-oldalán mondott köszönetet. Nem véletlen, hiszen januárban ő vetette fel a kerítésépítés ötletét.


ELKEZDŐDÖTT! Isten áldja a Magyar Honvédséget!

Mórahalomtól öt kilométerre, az Erdei iskolánál kezdték el felállítani a négyméteres kerítést. A menekülthullám megfékezésére a kormány 6,5 milliárd forintot különített el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.


Toroczkai László az egyik zászlóvivője volt azoknak a települési vezetőknek, akik intézkedéseket sürgettek a menekültekkel szemben. Az Echo TV-nek múlt héten adott helyzetjelentést, véleményét azonban nem minden kommentelő osztotta. Egyikük azt írta: „Talán azzal is kéne foglalkozni, hogy mennyi tehetséges és életre való fiatal hagyja el az országot. Nem azért mennek, mert kelet felől jönnek, hanem azok miatt, akik az országban honosak voltak eddig is.”"A Magyar Honvédség 2015. július 13-án reggel 8 órakor a kijelölt határterületen rendőri biztosítás mellett megkezdte a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építéséhez szükséges előkészítő munkálatokat Mórahalom külterületén" - közölte kora délután a Belügyminisztérium. A feladatban jelenleg az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédjei vesznek részt összesen 43 fővel.