Több százezren a korrupcióellenes tüntetéseken Brazíliában

Forrás: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Ismét százezrek tüntettek vasárnap Brazília-szerte az állami korrupció és a megélhetési költségek növekedése ellen, a tüntetések azonban jóval kevesebb embert mozgattak meg, mint egy hónapja.


A rendőrség szerint az ország száz városában összesen mintegy 585 ezren vettek részt a tiltakozó menetekben. A legnagyobb megmozdulás Sao Paulóban, az ország gazdasági központjában volt.


A demonstrálók a Dilma Rousseff elnök vezette kormány politikáját és korruptságát bíráló transzparensekkel vonultak fel – Sao Paulóban a rendőrség szerint mintegy 275 ezren. A helyi szervezők ugyanakkor 600 ezer részvevőről beszéltek.

Rio de Janeiróban csak két kisebb tüntetés volt, a médiajelentések szerint mintegy tízezer ember részvételével. A főváros Brazíliavárosban több mint 25 ezren adtak hangot elégedetlenségüknek.

A vasárnapi tüntetések részvevői mindenekelőtt a gyorsuló infláció és a növekvő energiaárak ellen tiltakoztak. Emellett ismét hangot adtak a Petrobras állami olajcég korrupciós botránya miatti felháborodásuknak is.

A brazil ügyészség két tucat vállalkozást, mindenekelőtt nagy építőipari cégeket gyanúsított meg azzal, hogy kenőpénzt fizettek a Petrobras közvetítésével, kedvező állami megrendelésekért cserében. A hatalmas összegű kenőpénzekből pedig a kormányon lévő baloldali Munkáspárt (PT) politikusai és képviselői is jócskán részesültek, így már több tucatnyi jelenleg is aktív, illetve egykori honatya ellen indult eljárás.

Rousseff elnök ellen nem emeltek vádat, és nem is nyomoznak ellene, noha a visszaélések nagy része idején, 2003 és 2010 között ő volt a Petrobras igazgatótanácsának elnöke. Az államfő azt állítja, ő maga nem követett el semmilyen visszaélést, a márciusi kormányellenes megmozdulásokat látva azonban nem maradt tétlen, és bejelentette: átfogó korrupcióellenes csomagot terjeszt a kongresszus elé.