Több mint 1100 kiskorú harcol az Iszlám Államért

-

Az év eleje óta több mint 1100 kiskorút toborzott az Iszlám Állam Szíriában, olvasható az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) jelentésében. 150 kiskorú veszíthette eddig életét az Iszlám állam szolgálatában. Az elmúlt héten 9 gyerek.


Az Iszlám Állam speciális irodákon keresztül igyekszik megnyerni a fiatalokat Szíria északi és középső részén, az ellenőrzése alatt álló területeken. A terrorszervezet szolgálatába álló kiskorúakat azután ott látni a harcolók között.

Az OSDH beszámolója szerint az utóbbi három napban a "kalifátus kölykei" közül hárman követtek el öngyilkos merényletet autóba rejtett pokolgép segítségével Szíria különböző pontjain. Úgy tudják, hogy július 6. óta az Iszlám Állam legalább 9 kiskorú tagja vesztette életét a kurd erők elleni harcban és a Washington vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban.

Az Iszlám Állam azt követően fogott hozzá a gyerekek intenzív toborzásához, hogy a török hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket a Szíriába tartó külföldi dzsihadisták megfékezése céljából. Meg nem erősített hírek szerint mostanáig az IÁ mintegy 150 kiskorú harcosa vesztette életét a szíriai és iraki konfliktusban.

Az Iszlám Állam ráadásul nemcsak Szíriában és Irakban, hanem máshol, így Európában is toboroz kiskorúakat. A hét elején a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarotén őrizetbe vettek egy spanyol nőt, aki a gyanú szerint kislányokat és kamaszlányokat igyekezett a terrorszervezethez való csatlakozásra rábírni.