Legalább hat halottja van a québeci mecset elleni támadásnak

Fotó: ANADOLU AGENCY / Renaud Philippe

-

A rendőrség két támadót vett őrizetbe. A miniszterelnök terrortámadásról beszél.


Lövöldözés volt a kanadai Québec iszlám kulturális központ mecsetében. Legalább 6 halott van, többen megsebesültek. Az első hírek szerint az esti ima idején támadtak a bent lévő mintegy 40 emberre. A szemtanúk két fegyverest láttak, bár volt, aki 3 támadóról számolt be.

A merénylet után a rendőrség különleges egysége behatolt a imahelyre, evakuálták és ellenőrzésük alá vonták az imahelyet. Két embert őrizetbe vettek, az egyik gyanúsítottnál állítólag egy kalasnyikov gépkarabély volt.

A kulturális központot québeci nagymecset néven is ismerik, korábban már célpontja volt egy iszlámellenes bűncselekménynek, ám az nem járt halálos áldozatokkal, és nem támadtak meg senkit. Ismeretlenek egy disznófejet helyeztek el a bejáratánál az iszlám böjt, a ramadán idején.Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „muzulmánok elleni terrortámadásnak” nevezte a québeci iszlám kulturális központban történt vasárnap esti lövöldözést.. „Szívszorító ennyi értelmetlen erőszakot látni. A (társadalom) sokfélesége és a vallási türelem olyan érték, amelyet a kanadaiak becsben tartanak. A kanadai muzulmánok a nemzet fontos részét alkotják, ezeknek az értelmetlen cselekedeteknek nincs helyük közösségeikben, városaikban és az országban.” Hozzátette, a bűnüldöző szervek minden kanadai jogait megvédik, és minden erőfeszítést megtesznek, hogy felelősségre vonják az elkövetőket.

A québeci tartományi rendőrség szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hat halálos áldozat 35 és 70 év közötti. Mohamed Yangui, az iszlám központ vezetője ugyanakkor azt mondta az AP hírügynökség szerint: félő, hogy gyerekek is vannak az áldozatok között.

A támadók az esti ima végén nyitottak tüzet a központ mecsetében, a férfiak számára fenntartott részen, ahol 50-100-an tartózkodtak. A korábbi hírekben még arról volt szó, hogy mintegy negyvenen voltak a mecsetben.

A hatóságok a támadás egyik gyanúsítottját a helyszínen elfogták, egy másikat pedig a közelben, a québeci Orléans-ban. Részletekkel nem szolgáltak, nevüket nem hozták nyilvánosságra.