Több ezer brazil csecsemő betegedhetett meg a zikavírustól

-

A vírus kóros kisfejűséget és agykárosodást okozhat.


A zikajárvány tavaly októberi kitörése óta Brazíliában 5909 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, ugyanakkor ezeknél csak 641 esetben tudták biztosan kimutatni a zikavírust - közölte szerdán az a dél-amerikai állam egészségügyi minisztériuma.

A bejelentett esetek közül 1046-nál kizárták a mikrokefáliát, a maradék 4222 esetben ugyanakkor még tovább folynak a vizsgálatok.

A mikrokefália ritka rendellenességnek számít, és a kóros kisfejűség mellett agykárosodással jár az újszülötteknél. A zikajárvány kitörését megelőzően a hatóságok szerint Brazíliában évente átlagosan 150 mikrokefáliás esetet jelentettek, ugyanakkor néhány kutató úgy véli, a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet. A kutatók most azt próbálják kideríteni, a zikavírus kapcsolatban áll-e a mikrokefáliával - első körben összekötötték vele a híradásokban -, a kóros kisfejűséget ugyanis a herpesz, a rubeola vagy a szifilisz is kiválthatja.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint úgynevezett kóros kisfejűséget okozhat magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.