Tízezer menekültet engedhettünk át a Ausztriába regisztráció nélkül

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Nem hivatalos osztrák közlés szerint a hétvégén eddig nagyságrendileg mintegy tízezer, Horvátország felől érkező menekültet engedtek tovább a magyar hatóságok regisztráció nélkül Ausztriába. Nickelsdorfnál több ezren torlódtak fel, az osztrák hatóságok nehezen kezelik a helyzetet.


Regisztráció nélkül engedik tovább a magyar hatóságok a Horvátországból érkező menekültek nagy részét - mondta a VS.hu-nak egy osztrák forrás. A nem hivatalos közlés szerint a hétvégén eddig mintegy tízezer, nem az uniós szabályoknak megfelelően regisztrált menedékkérőt engedtek át Ausztriába. Hivatalos osztrák reakció még nincs a helyzetre, de mint korábban megírtuk, Ausztria szombaton még bármiféle válasz-intézkedés nélkül hagyta, hogy ezrek lépjék át a határt akár Hegyeshalomnál, akár Szentgotthárdnál. Werner Faymann osztrák kancellár is erről beszélt.


Horvátország már napok óta regisztráció nélkül, buszokkal, vonatokkal szállítja a magyar határhoz a szerb-horvát határon fekvő Pélimonostor környékéről a menekülteket. Miután a hétvégén Szlovénia gyakorlatilag lezárta a migránsok elől a horvát–szlovén határt, már ebből a régióból is Magyarország, elsősorban Beremend környékére hozzák a menekülteket.


Ránk kényszerített menekültek

A horvát kormányfő szombaton délelőtt Pélimonostoron nyíltan úgy fogalmazott, hogy ezzel a módszerrel „rákényszerítették Magyarországot a menekültek fogadására". Kovács Zoltán kormányszóvivő Beremenden ezek után fogalmazott úgy vasárnap délelőtt, hogy a horvát kormány semmilyen uniós kötelezettségének nem tesz eleget, amikor regisztráció nélkül szállítja tovább a menekülteket, így ráadásul „szervezett embercsempészetben vesznek részt a horvát hatóságok".


Egyből továbbszállítják a menekülteket a horvát határról


Csakhogy úgy tűnik a magyar fél sem jár el a horvátoknál különb módon, amit most osztrák forrásunk is megerősített. A hivatalos verzió szerint buszokkal és vonatokkal Hegyeshalomra, valamint Szentgotthárdra szállítjuk a menekülteket, ahol a hatóságoknak elvileg regisztrálniuk kellene őket. Ám úgy tűnik, hogy ugyanezek a menekültek néhány óra alatt át is gyalogoltak Ausztriába, így meglehetősen életszerűtlen, hogy akár Hegyeshalomnál, akár Szentgotthárdnál, akár valahol útközben regisztrálják ezeket az embereket, mielőtt továbbengedik őket.

Azt a VS.hu munkatársai már többször tapasztalták, hogy a menekültek mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy nálunk kelljen ujjlenyomatot adniuk, és regisztráltatniuk magukat, mert tisztában vannak vele, hogy a vonatkozó úgynevezett Dublin III. egyezmény értelmében ezután hiába jutnak el Németországba, vagy Svédországba (ahová a legtöbben igyekeznek), ha nem kapnak menekült-státuszt, Magyarországra toloncolják őket vissza.


Egy forrásunk még szombaton úgy fogalmazott, bár természetesen mindenki tisztában van azzal, hogy a horvát magyar határt átlépő menekültek törvénysértést követnek el, de „ebben az esetben az élet felülírta a jogot", és a magyar hatóságok ehhez asszisztálnak. Szijjártó Péter külügyminiszter az Indexnek azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter döntése volt, hogy simán átvesszük, és továbbszállítjuk a menekülteket a határról. Kiderült később az is, hogy a Bakondi György által emlegetett „lefegyverzett horvát rendőrök" ügye sem igaz, a két ország rendőrsége folyamatosan együttműködött - emiatt már volt olyan diplomáciai forrásunk, aki szerint a hivatalos anyázás valójában csak színjáték, a magyar és horvát hatóságok végig a legszorosabb együttműködésben dolgoztak azon, hogy a menekültek minél előbb Ausztriába kerüljenek.

Ebbe a forgatókönyvbe illene bele a menekültek regisztráció nélküli továbbengedése, ami egyébként nem lenne példa nélküli. Szintén nem hivatalos osztrák közlés szerint amikor három hete a magyar kormány úgy döntött, buszokkal viszi a határra az M1-esen gyalog Ausztria felé induló menekülteket, már előfordulhatott, hogy regisztrálatlan migránsok érkeztek hozzájuk.

Lapunk a magyar kormány illetékeseit is megkereste, a következő kérdéseket tettük fel: „Meg tudják erősíteni, hogy a magyar hatóságok továbbra is minden menekültet regisztrálnak, az uniós szabályoknak megfelelően, és csak így engedik őket tovább? Nagyságrendileg hány Horvátországból érkező menekültet regisztráltak a magyar hatóságok a hétvégén? Amennyiben regisztráció nélkül indítanak a magyar hatóságok migránsokat Ausztriába, erről előzetesen informálták/informálják az osztrák partnert?" A válaszokat természetesen közölni fogjuk.