Tizenhárom embermentő kapta meg idén a Világ Igaza kitüntetést

-


Mózsa Ödön, Ács András és Julianna, valamint lányuk, Margit, Csáki Katalin, Balla Alajos, Bozsik Rozália, Gedei István, Gosztonyi Ervinné, Nemes Tiborné, Vági Margit, továbbá Víg József és felesége, Mária – mostantól ők is a Világ Igazai. Egyikük sem él már, a posztumusz adományozott kitüntetést hozzátartozóik vették át.


Az eseményen Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete kifejtette: most azokra emlékeznek, akik „a holokauszt, az üldöztetés és tragédiák időszaka alatt az igazság pillanatában nem maradtak tétlenek”, saját életüket, szabadságukat és testi épségüket kockáztatva szembeszálltak a nácikkal és magyar kollaboránsaikkal, „az élet szentségét tiszteletben tartva kiálltak zsidó felebarátaik mellett”. A diplomata kiemelte: Európa nagy utat tett meg a soá rémtettei óta, de „a szabadság ismét veszélyben forog”, elfogadhatatlan az antiszemitizmus eltűrése vagy racionalizálása. Az, hogy újra fellángolt a zsidóság és Izrael elleni gyűlölet, nemcsak a zsidó közösségekre jelent veszélyt, hanem a világon mindenhol fenyegetést jelent a demokrácia, szabadság, egyenlőség és a pluralizmus elveire.

Pintér Sándor belügyminiszter egyebek közt arról beszélt, hogy a magyar állam „soha többé nem engedheti el egyetlen polgára kezét sem”, kötelessége megvédeni minden állampolgárát a gyilkos szándékoktól, a külső ellenségtől és a belső árulástól.


A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a Knesszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik zsidók életét mentették meg a vészkorszak idején. Az izraeli legfelsőbb bíróság bírája az elnöke annak a közéleti személyiségekből álló bizottságnak, amely tényekkel igazolja, hogy a megmentők önszántukból, a németek vagy szövetségeseik fennhatósága alatt levő területeken a szabadságukat, biztonságukat vagy életüket veszélyeztetve, bármiféle ellenszolgáltatás nélkül cselekedtek.

A Világ Igaza kitüntetést korábban megkapott magyarok névsora itt olvasható (néhány név a most kitüntetettek közül már megtalálható a listán).