Tíz évre ítélték a volt kazah kormányfőt

-

A korrupcióval vádolt Szerik Ahmetov tavalyig volt miniszterelnök, valószínűleg hatalmi játszmák áldozata lett.


Sikkasztásban, hatalommal való visszaélésben és egyéb korrupciós vádakban találta bűnösnek a karagandai bíróság pénteken Szerik Ahmetov korábbi kazah miniszterelnököt.

Az 57 éves politikus, aki 2012-től tavalyig vezette a kazah kormányt, tagadta bűnösségét. Egy kazah politikai elemző, Doszim Szatpajev szerint az ügynek vajmi kevés köze van a korrupció elleni küzdelemhez, Ahmetovnak nem voltak politikai ambíciói, nem ellenzéki vezető, nem ment bele hatalmi játszmákba.

„Kazahsztánban a korrupció elleni küzdelmen többnyire az uralkodó eliten belüli viszályokat kell érteni” – magyarázta Szatpajev. Kazahsztán a Transparency International 175 országot felsoroló korrupciós listáján legutóbb a 126. volt. A szervezet szerint a költségvetés átláthatósága minimális.

A kormányfőt az államfő nevez ki, ezt a posztot pedig Kazahsztán függetlenné válása óta Nurszultan Nazarbajev korábbi kazah kommunista pártfőtitkár tölti be. A miniszterelnök jogkörei korlátozottabbak, mint a parlamentáris demokráciákban.