Tíz év után eldőlt: nem épül pláza a Bosnyák téren

Forrás: Mundo

-

Tíz évvel a Bosnyák tér felvásárlása után, a befektető kihátrál a Mundo Center felépítése mögül. Se pláza, se új városközpont nincs kilátásában. A lengyel projektgazda Echo Investment tavaly luxemburgi-amerikai befektetőkhöz került.


A befektető valamiért nem akarja megépíteni a bevásárló központot.

– válaszolta Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere arra a kérdésünkre, mikor kezdődik az évek óta tervezett Mundo Center építése a Bosnyák téren. A VS.hu-nak egy évvel ezelőtt adott interjúban Karácsony még arról beszélt, hogy 2015 tavaszán startol az építkezés. „Az új városközpont terve a mi kampányunknak is része volt. Jómagam nem vagyok bevásárlóközpont-barát, de a befektetőnek érvényes építési engedélye van és tőke is rendelkezésére áll. Tavasszal el fogja kezdeni a pláza építését. Ezt, ha akarnám, se tudnám megakadályozni” – mondta akkor a polgármester, de jövendölése nem teljesült. A Bosnyák téri fejlesztési területen nem jelentek meg a munkagépek.

A pláza ígéretével Karácsony elődje, a fideszes Papcsák Ferenc is felsült. A korábbi polgármester is kampánytémává emelte a beruházást, amikor a 2014-es önkormányzati választás előtti napokban írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a lengyel befektetővel. Az Echo Investment a plázán kívül a piac felújítását, és Zugló új közigazgatási központjának felépítését ígérte. A közös álmokban szerepelt egy közpark tóval, az önkormányzat 500 millió forintos részvétele a közfunkciók kiépítésében. Papcsák 2014 februárban azt jelentette ki, hogy 2014 szeptemberben kezdődik a kivitelezés.Új gazda

Az Echo Ivestment, mint lengyel érdekeltségű cég már biztosan nem épít, mivel tavaly márciusban a luxemburgi Griffin Real Estate az amerikai Pimco befektetési alap tulajdonába került. Az Echo korábbi tulajdonosával, a milliárdos Michal Solowowval megegyezve a Griffin-Pimco 41,5 százalékos részesedését 66 százalékra növelte, így a varsói tőzsdén is jegyzett Echo többsége azóta luxemburgi-amerikai kézben van. A projekt új tulajdonosának szándékáról érdeklődtünk a Griffinnél, de eddig nem reagáltak.

A zuglói önkormányzatnak pártszínektől függetlenül jól jönne a projekt. Karácsony még a tulajdonosváltás előtt lapunknak arról számolt be, a befektető kínálgatja nekik Bosnyák téri piac és a leendő pláza közötti területet. A visszavásárolásra azonban Zuglónak nem volt pénze. Pedig a 15 ezer négyzetméteres korszerű irodaház lehetne az új zuglói városközpont, ide költözne a polgármesteri hivatal, a rendőrség, a szakorvosi rendelő és a kormányhivatal. Ezt azonban csak vagyonértékesítésből tudnák finanszírozni, amibe eddig nem vágott bele az önkormányzat.Kihátrálnak

Az Echo Investmnet még 2006-ban – a fideszes Rátonyi Gábor polgármestersége idején –, 4 milliárd forintért vásárolta meg a Csömöri út - Mosztár utca- Bosnyák utca- Rákospatak utca által határolt 6,8 hektáros területet a zuglói önkormányzattól. Akkor 2010-es átadást terveztek, és azzal számoltak, hogy a négyes metró elér a Bosnyák térre – ez azóta a beláthatatlan jövőbe tolódott.

2008-ban még 170 ezer négyzetméter beépítést, többszintes parkolót terveztek. A 2014-es szándéknyilatkozatban viszont már csak 107 ezer négyzetméteren vállalták a pláza építését, 2015 januári kezdéssel, 2018-as átadással, 170 üzlettel, egy multiplex mozival és 1400 parkolóhellyel.

Hátráltatta az előrehaladást, hogy 2009-ben Weinek Leonárd, SZDSZ-es polgármester plázastoppot hirdetett a kerületben. Erre egy szakértői vélemény adta az alapot, ami szerint 270 millió forinttal többet kellett volna kapni az önkormányzatnak a telekért, mint amennyiért Rátonyi Gábor idején eladták.

Tavaly júliusban az önkormányzat is hátrébb lépett egy jó nagyot: 500-ról 100 millió forintra csökkentette saját hozzájárulását. Az ülésen részt vett a az Echo Investment képviselője, aki már akkor azt mondta, nem gondolkoznak már plázában, inkább városközpontot építenének.