Titokzatos mesterlövész tartja rettegésben az Iszlám Állam vezetőit

-

Sorra szedi le az Iszlám Állam parancsnokait Líbiában. A „Daesh Vadász” eddig 3 tiszttel végzett 10 nap alatt, átfésülték miatta a várost, de eddig hiába.


A köznyelv a „Daesh Vadász” nevet adta annak a mesterlövésznek aki egymás után lövi ki az Iszlám Állam (más néven Daesh) magas rangú tisztjeit a líbiai Szirt városában – írja az International Business Times.


Helyi források arról számoltak be, hogy a szervezet fegyveresei házanként fésülik át a várost, hogy a lövész nyomára bukkanjanak. „Az ISIS vezetői terrorizálva érzik magukat a merényletek óta. Véletlenszerűen a levegőbe lövöldöznek, hogy megfélemlítsék a lakosságot, miközben mindent tűvé tesznek a mesterlövész után” – mondta egy szemtanú az al-Wasat nevű líbiai híroldalnak.A Vadász első áldozata egy Hamad Abdel Hady nevű szudáni állampolgár volt, aki a frissen létrehozott sária-bíróságon dolgozott. Egy kórház előtt érte a halálos találat. A következő célpontot, Abu Mohammed Dernawit a lakása közelében ölte meg a mesterlövész január 19-én.

Abdullah Hamad Al-Ansarival, az Iszlám Állam líbiai szárnyának egyik parancsnokával 23-án végzett egy orvlövész, amikor a férfi kilépett egy mecset ajtaján. Ezt a gyilkosságot is a Daesh Vadász számlájára írják, holott valójában azt sem tudni, hogy egy emberről van-e szól, vagy egy egész csoportról.

Az ISIS mindenesetre letartóztatások és kivégzések sorát hajtotta végre, hogy a lövész nyomára bukkanjon. A szervezet vezetői tartanak tőle, hogy lakosság körében nagy népszerűségnek örvendő mesterlövész „divatot teremthet”, és mások is kedvet kaphatnak a tisztek vadászatához.Az internetes fórumokon úgy vélik, hogy egy magányos lövész öli az iszlamista tiszteket, aki a közeli Misrata városából származik, és a Kadhafi elleni felkelés alatt szerzett harctéri tapasztalatot. Az International Business Times azonban megjegyzi, úgy tudni, amerikai egységek is tevékenykednek a térségben.


Az Iszlám Állam Líbiában

Szirt környéket az Egyesült Államok légicsapásokkal is támadja, mivel a város gyakorlatilag az Iszlám Állam líbiai fővárosává vált az utóbbi időben. A szervezet teljesen átvette az irányítást a város felett, fegyveresei nyíltan sétálgathatnak az utcán.

Ahogy azt Szíriában és Irakban is tette, az Iszlám Állam az összeomló államhatalom helyére szivárgott be Líbiában. Moammer Kadhafi 2011-es halálát követően az ország lényegében két részre szakadt, két, egymással vetélkedő kormánnyal. A hatalom körüli zűrzavart használta ki az ISIS 2014-ben, hogy betegye a lábát Líbiába, majd Szirt környékén megerősödjön. Jelentések szerint a szervezet mintegy 2 ezer fegyverese tartózkodik Kadhafi szülővárosában.

Az Iszlám Állam elleni hatékony küzdelmet a mai napig nehezíti a két kormány közti viaskodás. Január 25-én a Beidában székelő líbiai parlament elutasította azokat a terveket, amelyeket az ENSZ az ország egyesítésére dolgozott ki – ezzel az ISIS elleni egységes fellépést is ellehetetlenítette.