Tiborcz Istvánt most az informatika érdekli

-

A miniszterelnök veje az új területen egyelőre nem aratott olyan látványos közbeszerzési győzelmeket, mint a közvilágítás-fejlesztések terén. A hazai informatikai cégek között viszont elterjedt a híre, hogy Tiborcz István az IT-szektor felé fordult, el is kezdtek lobbizni nála.


Orbán Viktor veje áprilisban vált meg az addig több közbeszerzésen is taroló, közvilágítás kiépítésével, fejlesztésével foglalkozó Elios Innovatívtól. A cég nyertes közbeszerzései iránt az Európai Unió csalás elleni hivatala is érdeklődik, és ellenzéki feljelentésre a rendőrség is nyomozást indított még márciusban. Azt vizsgálják, a cég a szabályoknak megfelelően jutott-e a több milliárd forintnyi uniós pénzből finanszírozott munkákhoz.

Úgy tudjuk, már megvan az új terület, amelyen Tiborcz szívesen befektetne. Több jel is arra utal, hogy a miniszterelnök 29 éves veje a jövőben az informatikai beruházások, fejlesztések felé fordul. Az informatikai közbeszerzéseken az Elioséhoz hasonló látványos győzelmeket még nem aratott, de több, az informatikához kapcsolódó cégben is megjelent tulajdonosként.


Felkeltette az érdeklődését

Amikor a közvilágítás-korszerűsítésből kiszállt, Tiborcz István már kipróbálta magát az ágazatban: felbukkant a neve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyik informatikai közbeszerzésénél. Erre még márciusban Juhász Péter, az Együtt politikusa hívta fel a figyelmet. Az ellenzéki politikus akkori nyilatkozata pontatlanságokat tartalmazott, Tiborcz István erre reagáló közleményéből viszont több érdekesség kiderült.

Az egészségbiztosítási pénztár 500 milliós közbeszerzését tavaly novemberben a pozsonyi székhelyű Asseco Central Europe nyerte. Pedig a tenderen olyan jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégek is indultak, mint a Tigra, amelynek segítségével az Orbán-kormány korábban felvásárolta a választási informatika kifejlesztőjét, az IdomSoftot.

Tiborcz márciusi közleménye szerint a győztes szlovák cég magyarországi leányvállalatában, az Asseco Hungary Zrt.-ben szereztek kisebbségi tulajdonrészt egy TSDM Holding Kft. nevű, üzleti tanácsadással foglalkozó cégen keresztül. Az elérhető cégadatok szerint a TSDM 2013-tól, az Asseco alakulásától kezdve résztulajdonos a cégben.

A TSDM magyar társaságban informatikában jártas szakemberen kívül Martonyi János fia, Martonyi Zoltán ügyvéd is részesedéssel rendelkezik. Tiborcz a közvetett tulajdonrészétől nem sokkal Juhász nyilatkozata után, március 23-án megvált. Az ügyben megkerestük az Asseco Hungaryt, kíváncsiak voltunk, miért érezték szükségét a Tiborczékkal való együttműködésnek. Szerdai írásos megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Pár nappal azután, hogy a TSDM-ből kiszállt, Tiborcz március 31-én megvásárolt egy másik informatikai céget, a HCS Expertset. Az adásvételt jóváhagyó, márciusi közgyűlésen arról is döntöttek, hogy Tiborcz István bátyja, Tiborcz Péter lesz a cég vezetője. A társaság elektronikus híradástechnikai berendezések, alkatrészek kereskedelmével foglalkozik, még 2011-ben alapította a paksi atomerőmű egyik korábbi mérnöke. A társaság korábban az újságok híreibe nem került be, de évről évre egyre jobb eredményt ér el, tavaly 553 millió forintos bevétel mellett 50 milliós profitot termelt.

Tiborczék mozgása, úgy tűnik, az utóbbi hónapokban az informatikai cégek fülébe is eljutott. Több IT-cég munkatársa neve elhallgatását kérve arról beszélt lapunknak: egyre több piaci szereplő keresi fel Tiborczékat, azt kérve, egy-egy ötletük érdekében lobbizzanak a kormányzatnál.


Tiborcz István Orbán Viktorral koccint


Adja magát az informatika

Bár az informatika új terület Tiborcz Istvánnak, a jogász végzettségű, 40 éves bátyja számára otthonos terep. Tiborcz Péter 2014 nyara és az idei év márciusa között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai főosztályvezetője volt. Korábban, 2012 nyaráig egy IT-cégnélnél dolgozott vezető beosztásban. A ProfesszionáI Informatikai Zrt. 2010-ig a NAV jelenlegi informatikai elnökhelyettesének, Vágujhelyi Ferencnek volt az érdekeltsége.

Az informatikai szektor iránti érdeklődés azért is logikus döntés lehet Tiborczék számára, mert tudásalapú az ágazat, egy üzlet beindításához nem kell óriási befektetéseket csinálni, eszközállományt felépíteni. A piacon meg lehet jelenni azzal is, ha valaki olyan cégben szerez részesedést, amely jelenleg is komoly szakértői gárdával rendelkezik. A korábbi cégéhez képest más ez a terület annyiból is, hogy bonyolult üzletágról van szó, a projektek általában több részterületre bomlanak, és sokszor mindegyiket másik vállalkozás végzi, így nincsenek nagy „generálkivitelező” cégek.

Tiborcz régi cége, az Elios főleg közbeszerzéseken nyerte el a megbízásait. A miniszterelnök veje előtt ezek a kapuk továbbra sem zárultak be: egy múlt keddi, nagy sajtóvisszhangot kiváltó szabály szerint ezentúl is indulhatnak közbeszerzéseken állami vezetők hozzátartozói. Erre korábban is volt lehetőség, a november elsején életbe lépett új közbeszerzési törvény aztán kizárta ezt a lehetőséget, kedden pedig ezt alakították vissza. A tiltás így csak az egy háztartásban élő hozzátartozókat érinti, ami Tiborczra nem vonatkozik.

A terveikről szerettük volna megkérdezni Tiborczékat. Tiborcz Istvánt az Elioson keresztül próbáltuk elérni, itt azt válaszolták, „nem áll módjukban továbbítani” a kérdéseinket, Tiborcz ugyanis már nem érdekelt a cégben. A HCS Expertsnek nincs honlapja, a tudakozónál megadott telefonszámuk nem működik.