Terrortámadástól tart az olasz titkosszolgálat

Fotó: DPA / Daniele Bennati

-

A DIS igazgatója szerint a potenciális veszély nem a menekülthullámmal érkezik, bár ennek lehetőségét sem zárta ki.


Olaszország az Iszlám Állam harcosainak menekülési útvonala lehet Európa felé, és egyre konkrétabb a veszélye a terrorista támadásoknak is – áll az olasz titkosszolgálatok éves jelentésében. Alessandro Pansa, a Nemzetbiztonsági Információs Hatóság, a DIS vezérigazgatója szerint nem bizonyítható egyértelműen, hogy az Iszlám Állam vagy más terrorcsoport harcosai a tengeren át érkeznének Európába, de nem zárható ki a lehetőség.

Azt viszont tényként kezeli Pansa, hogy az embercsempészek bűnszervezetei és a dzsihadista csoportok együttműködnek. Könnyűszerrel jutnak hamisított személyi dokumentumokhoz, és azokkal Európában utazgathatnak.

Pansa szerint Olaszország „bázist képezhet a dzsihadista propaganda terjesztéséhez, toborzáshoz, vagy


logisztikai hátteret nyújthat, visszavonulási útvonalat vagy akár ideiglenes menedéket”

más országokban aktív terroristáknak, mint a berlini merénylet után Anis Amrinak. A DIS vezetője szerint folyamatos ellenőrzés alatt tartják az Olaszországból a külföldi dzsihadista sejteket finanszírozó pénzáramlást.

Veszély nem kizárólag külföldről érkezhet. Az olasz titkosszolgálatok egyre komolyabbnak tartják annak veszélyét, hogy a „radikalizálódott személyek


nem Szíriába és Irakba mennek harcolni, hanem olasz területen követnek el támadást”.

2017 az Iszlám Állam vereségének éve lehet, a Szíriában és Irakban várt győzelem azonban nem szünteti meg a dzsihadizmus veszélyét – így kommentálta a titkosszolgálati információkat Paolo Gentiloni miniszterelnök. Szerinte a mai világot nem idegen hadseregek, hanem más típusú fenyegetések veszélyeztetik a cybertámadástól a terrorizmusig, és ezek ellen


nem a bezárkózás illúziójával, hanem a kihívással való szembeállással védekezhetünk”.

A biztonság növelése nem jelentheti a szabadság korlátozását – mondta a kormányfő.