Tényleg bevethetik a hadsereget a menekültek ellen

-

A Fidesz támogatja a kormányt, határozati javaslat jöhet. Bár egyes szakértők szerint az Alaptörvényt is módosítani kell.


A kormány és a nemzetbiztonsági kabinet megvitatta, hogyan lehetne a katonaság segítségét igénybe venni az ország déli határának védelméhez, ahol migránsok nagy számban lépnek be az Európai Unió területére – mondta el szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő.


A Reuters szerint a szóvivő hozzátette, hogy bármilyen, a honvédség felhasználására vonatkozó döntést jóvá kell hagynia a parlamentnek, amely a jövő héten vitatja meg ezt a kérdést.


A Fidesz lehetővé tenné a honvédség bevetését határvédelmi és a bevándorlással kapcsolatos feladatokra - jelentette be Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke. Szerinte a Magyarországra illegálisan érkező „népvándorlók” egyre agresszívabbak.

Ezt mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő is korábban.


Németh Szilárd beszélt arról is, szeptember 1-jére összehívták a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság együttes ülését, amelyen határozati javaslatot terjesztenek elő, hogy lehetővé tegyék a honvédség bevetését. A körülmények kidolgozására felhatalmazzák a kormányt.

Németh Szilárd azt mondta, a határozati javaslat parlamenti elfogadásához a Fidesz-KDNP-frakción kívül mások támogatására is szükség lesz.

A Magyar Nemzetnek korábban nyilatkozó szakértők szerint az Alaptörvény módosítására is szükség lehet.


Plusz kiadás

A migránsokkal kapcsolatos kiadásokra csaknem 30 milliárd forintot csoportosított át a kormány – erről már Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszélt.

Ezt két kormányhatározat alapján hajtották végre. A kerítésre 6,5 milliárd jut, 22,2 milliárdot utaltak át a büntetés-végrehajtás, a rendőrség, a határvédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal számára, de kapott pénzt az Emmi és a Miniszterelnökség is a pluszfeladatokra.