Telefonon magyarázta Orbán Európának a halálbüntetést

-

A miniszterelnök az EP elnökét és a Néppárt frakcióvezetőjét is felhívta, hogy elmagyarázza, csak vitát akar a halálbüntetésről, nem most azonnal bevezetni.


Csütörtök délután fél háromkor Orbán Viktor miniszterelnök telefonon beszélt Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével, akit tájékoztatott arról, hogy Magyarországon vita van a halálbüntetésről, a kormánynak nem szándéka bevezetni az európai alapértékekkel ellentétes büntetés bevezetését – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. Orbán korábban beszélt az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjével is.

Martin Schulz azóta megerősítette, hogy Orbán Viktor telefonon biztosította őt arról, a magyar kormánynak nem áll szándékában lépéseket tenni a halálbüntetés bevezetése érdekében.


Orbán miniszterelnök továbbá arról is biztosította az elnököt, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja és teljesíti az összes uniós szerződést és jogszabályt”

– áll az EP elnökének rövid közleményében.

Lázár János a szokásos, heti sajtótájékoztatón sokat beszélt a halálbüntetésről folytatandó vitáról, de végig csak azt emlegette, hogy a kormány nem megy szembe az európai jogszabályokkal, de a legfontosabb demokratikus értéknek azt tartja, hogy lehessen vitatkozni bármilyen kérdésről. A miniszter szerint a magyarok közül sokan – ő maga is – úgy érzik, hogy szükség van a halálbüntetésre – megelőzésként vagy megtorlásként – és ezt nem lehet egy mozdulattal leseperni az asztalra. Arra a kérdésre ugyanakkor nem válaszolt, hogy mi történik akkor, ha az emberek többsége a halálbüntetés visszaállításának pártjára áll, vagyis hogyan lehet feloldani a népakarat és a nemzetközi kötelezettségek közti ellentétet.