Távozik Tasó László

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A közlekedés fontos ügyeiért eddig kormánybiztos felelt, most ő lehet az államtitkár utóda.


A VS.hu több forrásból is úgy értesült, hogy hamarosan távozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Állítólag Tasó László utódja is megvan már. Sőt, bizonyos értelemben Homolya Róbert már most is azokért a dolgokért felel, amelyek elvileg Tasóhoz tartoznak. A közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztos ugyanis – júliusi eleji kinevezése óta – „előzetesen jóváhagyja … a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ... által előkészített döntési javaslatokat”.

Arról nem is beszélve, hogy Homolya „koordinálja az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) forrásokból” (azaz EU-s pénzekből) finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatos állami feladatokat, magyarán nála van a kasszakulcs. A váltás tehát nem jár majd igazán mély változással.

A 2018-as választások előtt most célszerű utoljára átrendezni a kormányzati struktúrát, ez pedig érinti az NFM-et is. Egyesek tudni vélik azt is, hogy ismét kettéválik a vasút és a közút irányítása, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a MÁV kvázi újra megjelenik a tárca felépítésében. Viszont az eddigieknél is nehezebb lehet az integráció, az együttműködés az ágazatok között.

A kormányzatra rálátó forrásunk úgy véli, a távozás nem jelenti Tasó bukását, alighanem nemsokára hasonlóan fontos poszton láthatjuk majd.