Távozik a Fehér Ház szóvivője

Fotó: AFP / MICHAEL GOTTSCHALK / AFP / MICHAEL GOTTSCHALK

-

Donald Trump a barátját nevezte ki kommunikációs igazgatónak.


Lemondott Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője. Utódja eddigi helyettese, Sarah Huckabee Sanders lesz. Az új kommunikációs igazgatónak Anthony Scaramuccit nevezték ki. Bemutatkozásakor Scaramucci azt mondta, elkötelezett híve Donald Trumpnak. Az elnököt régóta ismeri, az egyik "legversenyképesebb" és legtehetségesebb embernek tartja, aki mindig képes győztesen kikerülni a különböző helyzetekből. "Szeretem az elnököt, és nagy híve vagyok küldetésének" – mondta. Kiváló kommunikátornak nevezte Trumpot, de szerinte hagyni kell, hogy "a saját stílusában bontakozzék ki".

Spicer pénteken délelőtt jelentette be lemondását, és úgy tűnik, lemondásának oka éppen az volt, hogy Trump a Wall Street egyik pénzügyi szakemberét, a kockázatialap-kezelő Scaramuccit, a Goldman Sachs volt bankárát nevezte ki kommunikációs igazgatónak.

Scaramucci pénteken reggel fogadta el Trump felkérését. Mike Dubke kommunikációs igazgatót váltja majd, aki májusban nyújtotta be lemondását. A tisztséget azóta átmenetileg Spicer töltötte be. Kinevezését nemcsak Spicer fogadta ellenérzéssel, hanem állítólag Reince Priebus kabinetfőnök is. Ugyanakkor a Fehér Házban egyesek örömmel fogadták a kinevezés hírét, mert Scaramucci egyes demokrata törvényhozók bizalmát is élvez.

Scaramucci a republikánusok nagy adományozója és Trump személyes barátja. Az elnök csütörtökön este és pénteken reggel is tárgyalt vele, majd – miután Scaramucci elfogadta a felkérést – megpróbálta maradásra bírni Spicert. Az új kommunikációs igazgató az Oroszországgal összefüggő botrányokban erőteljesen védte a Trumpot, és neki tulajdonítják, hogy június végén a CNN-nek vissza kellett vonnia az egyik riportját, amely az elnök és Oroszország vélt kapcsolatairól szólt.

Huckabee Sanders személyében hosszú évek után van ismét női szóvivője a Fehér Háznak. Utoljára George W. Bush elnök szóvivője volt nő: Dana Perino.