„Tavasz jön, Orbán megy!” - újra tüntettek a Kossuth téren

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

  • A „Százezren a Netadó ellen” és a „60 ezren a magánnyugdíjakért” által szervezett tüntetés békésen lezajlott.
  • A szónokok sokféleképpen ugyanazt követelték: sajtószabadságot, jogállamot, demokráciát és az Orbán-kormány lemondását.
  • A budapestivel egyszerre 11 vidéki és 6 külföldi városban is tüntetések voltak.
  • A demonstrációt nem véletlen időzítették a Angela Merkel német kancellár holnapi látogatása elé. Volt felszólaló, aki arra kérte Merkelt, hogy fegyelmezze meg Orbán Viktort, aki párttársa az Európai Néppártban.
  • A veszprémi időközi parlamenti választáson baloldali támogatással induló független jelölt, Kész Zoltán arról beszélt, hogy Veszprémben a szavazók tehetnek is azért, hogy leváltsák a jelenlegi kétharmados hatalmat.


17:42

Békés volt a tüntetés

Schultz Antal

Alig pár százan maradtak a Kossuth téren a demonstráció után – nem valószínű, hogy ezúttal is konfrontációk alakulnának ki a rendőrökkel.


Az egyik tüntető csalódottságának adott hangot, mert rendőrből volt a legtöbb.

Egy kisebb ellentüntetés is volt az egyik sarkon, de őket kordonokkal elkerítették.


17:28

Vajda Zoltán

Schultz Antal

Hallo! Guten abend! Herzlich willkommen! – kezdte németül a beszédét Vajda.


Nem gondoljuk, hogy Merkel dolga a ránktelepedett kórság ledöntése, ez a mi feladatunk, és meg is fogjuk tenni – mondta, szerinte ezután nem káosz és anarchia, hanem egy magyar hagyományokon és EU-s elveken alapuló új magyar demokrácia következik.
Merkel, tudjuk, hogy nem fog minket Orbántól megmenekíteni, de önnek is felelőssége van, és számon kell kérnie párttársát, Orbánt.

Vajda 3 követelést fogalmazott meg:
  • a pályázatok átláthatóságát
  • az uniós pénzekkel kapcsolatos szabálytalanságok ellenőrzését
  • emberi jogok bíróságának megerősítése
Vajda szerint nekünk is tennünk kell valamit, nemcsak Merkelnek. Tucatnyi tüntetés volt, most már mást is el kell kezdeni.


16:59

Hammer Ferenc

Schultz Antal

( Hammer jó hangosan kezdi, mint egy punkénekes)


Mit kíván a magyar nemzet? Amit a Hír Tv és az MTV: állami támogatást.
Az RTL Klub megmutatta, mekkora ereje van a televíziónak, ha politikáról szól: egyből elkezdett csökkenni a Fidesz támogatása, ahogy rendes híreket kezdett el közvetíteni az RTL. Mikor a német RTL tárgyal a kormánnyal, ne a sajtószabadságra gondoljon, hanem a méltóságukra.


Ma minden demokratikus politikai erőnek egy gondolat kell, hogy járjon a fejében: hogy szabadulhatunk meg a katasztrófától. Most ez az egyetlen demokratikus cél. Aki finnyás, menjen vissza a balettbe ugrálni - üzente a pártoknak Hammer. Legyetek hangosak, dolgozzatok, dolgozzatok, dolgozzatok. - fejezte be.


16:58

Orbán, ne legyél kommunista!

Schultz Antal

Orbán a netadótól úgy lépett vissza, hogy azt mondta, hallgat a többségre, mert nem kommunista, akkor miért nincs népszavazás a vasárnapi nyitvatartásról? – kérdezte Gulyás Balázs.


16:56

Még egy kép Londonból a Trafalgar square-ről

Ferenci Péter

londoni tüntetés


16:55

Heller Ágnes

Köves Pál

Heller Ágnes filozófus arról beszélt, hogy a tüntetők közül mindenki normális Magyarországot akar, ehhez viszont szükség lenne egyebek közt sajtószabadságra, független közmédiára, tanszabadságra, jogbiztonságra – ezt mind követelik tehát.


A sztrájkjog kiszélesítését szintén, amint a munka törvénykönyvének újratárgyalását, valamint mindenféle szegregáció megszüntetését. Mindezt úgy lehet elérni, mondta Heller, hogy ha az emberek vállalják a politizálást, nem csak otthon ülnek.


16:53

Székely Sándor

Schultz Antal

Ő már négy éve politizál, idézte fel, és már akkor arról beszélt, hogy Orbán rendszerét meg kell buktatni. Beszólt a baloldalnak és azt is elmondta, hogy Magyarországnak nincsenek demokratikus hagyományai. Itthonról már elment 500 ezer ember. Magyarországon ma mindenki hazudik: a kormány, hogy minden rendben van, az ellenzek is, aki komoly ellenségnek nevezi magát. Ezt a rendszert csak az emberek megbuktatni, de mi is hazudunk adócsalással, számlanélküliséggel. Saját magunkat is becsapjuk, hogy jobban fogunk keresni, hogy lesz nyugdíjunk, hogy ebből az egészből kimaradhatunk. de nem, nem lesz jobb! – jelentette ki Székely. Itt az ideje, befejezni a hazugságot, itt az ideje egy új köztársaság alapjai lerakásának! – fejezte be beszédét.


16:47

Ez pedig a párhuzamosan zajló londoni tüntetés

Köves Pál

londoni tüntetés

A Kreatív Ellenállás összeírta, miből van elege


16:38

Kész Zoltán

Schultz Antal

Idáig mi fizettünk a Fidesznek, de hamarosan ok fognak megfizetni. A veszprémi tüntetés a néma, de dühös tömegről szól, akik nem akarnak külföldre menni, és elege van a megaláztatásból. és a rendszert már csak néhány korrupt ember tartja életben, nem ok a többség. a rendszer támaszai a Polt Péterek és Vida Ildikók. Az ellenállás az utcán kezdődött, de most a parlamentbe kell folytatódnia. a Fidesz retteg a kétharmada a elvesztésétől. most 12 jelölt van, ebből 11 Fideszes. Ő, Kész az, aki az ellenzek esélyes jelöltje, és le fogja győzni a Fidesz jelöltjét, mert mára az ország kijózanodott és azt mondja elég volt.

A Fidesz újságíróknak nevezett gusztustalan provokátorokat küldött rá, de ő megbocsát nekik, hisz ők is tudjak az igazságot, csak félnek, hogy elveszítik az egzisztenciájukat. Leginkább családja és kisgyermekei jövője miatt indul a választáson.

Merkel nevet ki sem ejtette a beszéde alatt.


16:31

Ferenci Péter

Kész Zoltán, aki függetlenként indul, de a baloldali pártok támogatását élvezi a közelgő veszprémi időközi parlamenti választáson azt mondta, hogy már Veszprémben mutassák meg, hogy nem kérnek az Orbán-kormányból. MInt közismert, hogy veszprémi választásnak az tétje, hogy megmarad-e a Fidesz-KDNP kétharmados többsége az Országgyűlésben. Ha Kész nyerne, akkor nem maradna.


16:30

Gulyás Balázs

Schultz Antal

Merkelnek nem kell fizetnie útdíjat. Sok tüntető jött el, pedig sokaknak mar útdíjat is kellett fizetnie. A Délire nem jár vonat, helyette fontosabb a felcsúti kisvasút. A politikusoknak egyre drágább a kocsija, míg a mentőautók átlagéletkora 10 évnél magasabb.
Rogán most kikerült vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy tovább gazdagodik, de ennek ellenére a tüntetők bevételeit ő kéri számon.
Az Oroszokról szólva elmondta, hogy Orbán 89-ben elküldte őket, de most mégis visszahívja. Nem akarunk a Roszatom és a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!


16:27

Schultz Antal

Sokszor már a tüntetést megelőzően is elég hangos a tömeg, skandálnak, dudálnak. Ez most nincs így. Közben szépen nő a tömeg, úgy 5 ezren vannak talán.


Hangpróba a színpadon: egy-két-három-négy, Orbán Viktor hová mégy? – Kezdődik a buli!


16:26

Ferenci Péter

Talán minden korábbinál nagyobb rendőri készültség közepette kezdődött a Kossuth téren a „Tavasz jön – Orbán megy” című demonstráció. A Százezren a netadó ellen által szervezett eseményre több mint 14 ezren jelentkeztek Facebookon, de helyszíni tudósítónk szerint ennyien valószínűleg nem fognak eljönni. A tüntetők a holnap Magyarországra érkező Angela Merkelnek is szeretnének üzenni a megmozdulással.


A Kossuth térivel egyszerre, vagy csaknem egyszerre még 11 vidéki és 6 külföldi városban is szerveztek tüntetéseket Orbán Viktor kormánya ellen.


16:25

Ferenci Péter

Tavasz jön - Orbán megy! tüntetés


16:25

Ferenci Péter

Tavasz jön - Orbán megy! tüntetés