Tavasszal százmilliókat vágtak zsebre, most alig kaptak szavazatot

Fotó: Photographer: Balint Hirling Te

-

Nem szerepeltek fényesen a tavasszal még országos listát állító és százmilliós kampánytámogatásban részesülő kisebb pártok az önkormányzati választáson. A 14 szervezet mérlege összesen 11 képviselői és egy polgármesteri hely, meg 40 ezer szavazat. 4 párt eltűnt, 2 pedig egyetlen jelöltet sem állított.


Tavasszal 14 kisebb párt állított országos listát az országgyűlési választásokra, ezért akkor mindegyik 100 millió forint feletti kampánytámogatást kapott. Több szervezet, például Seres Mária Szövetségesei (SMS) csaknem 300 milliót, két párt több mint 440 milliót. Az máig eldöntetlen, pontosabban bizonyíthatatlan, hogy hány olyan volt ezek között, amelyik a kampánytámogatás megszerzéséért szerveződött, mindenesetre négy párt alvó üzemmódba vonult az önkormányzati választásra, és másik kettő sem strapálta magát még csak a jelöltállítással sem.


Négy pártnak egy mandátum se jutott

Az aktívnak tűnő 8 szervezet közül a legtöbb jelöltet a Munkáspárt indította és ez volt a legsikeresebb is, Borsodbótán polgármester lett a jelöltje. Ezen kívül van két képviselője is. Összesen egyébként 11 polgármesterjelöltet és 254 képviselőjelöltet indított egyéniben, ezen kívül 128-at kompenzációs listán.

Önálló szereplőként a második legsikeresebb a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták. A párt 16 polgármesterjelöltje és 163 képviselőjelöltje próbálkozott a választáson, plusz kompenzációs listáján is voltak 91-en. Schmuckék több helyen összefogtak az MSZP-vel, volt, ahol a többi baloldali párttal is, de Mosonmagyaróváron például a szocialistákkal indítottak közösen polgármesterjelöltet a DK-Együtt-PM embere ellenében. Mindez 3 önálló és 11 közös képviselői helyre volt elég.

3-3 képviselője van még a FKGP-nek és a korábban Horváth Aladár nevével fémjelzett Magyarországi Cigánypártnak. A Cigánypártnak 3 polgármester- és 66 egyéni jelöltjére lehetett szavazni, plusz egy kompenzációs listán is gyűjthette a szavazatokat. A Független Kisgazdapárt 3 polgármestert és 10 egyéni képviselőt jelölt, valamennyit kistelepülésen.

A devizahiteleseket képviselő és az Európai Unió Bíróságán pert nyerő Kásler Árpád A Haza Nem Eladó Mozgalom elnöke Gyulán indult polgármesterjelöltként. A párt 10 jelöltet is állított a városban, ezen kívül volt még 1 polgármester- és 13 egyéni jelöltje, plusz 2 kompenzációs listája. Egyetlen jelöltje sem nyert, noha korábban ezrek vettek részt a tüntetésein.

A parlament volt szocialista elnöke, Szili Katalin vezette KTI-nek 13 egyéni jelöltje és 2 polgármesterjelöltje indult. Közülük az egyik Ivády Gábor, aki mostanáig két cikluson át vezette Ivádot, és aki 2010-ben az LMP színeiben nyert a településen és került a parlamentbe pártlistáról. A politikus még abban az évben elhagyta a frakciót és a pártot is, amely etikai vizsgálatot folytatott ellene kampánytámogatás elfogadása miatt. A KTI most nem nyert mandátumot. Az MDF-utód JESZ 4 polgármesterjelöltet és 7 képviselőt indított, szintén nem jutott mandátumhoz.

Szepessy Zsolt volt monoki polgármester pártja, a nyíregyházi Összefogás Párt őt magát indította polgármesterként, ezen kívül volt 6 egyéni jelöltje és 12 kompenzációs listás jelöltje. Szepessy volt az, aki feltételekhez kötötte a segélyek kifizetését, illetve bevezette a szociális kártyát Monokon. Négy éve még ott indult polgármesterként és egyéni jelöltként is, de nem jutott be a testületbe, ahogy most sem. A párt nem szerzett mandátumot.

Megyei listán a Munkáspártra (3 lista), a JESZ-re (2 lista), és a Szociáldemokratákra (1 lista) lehetett szavazni.


A szervezetek összes szavazatai

  1. Munkáspárt: 21208
  2. Szociáldemokraták 6731
  3. Magyarországi Cigánypárt 5137
  4. Kisgazdapárt 2386
  5. JESZ 1769
  6. A Haza Nem Eladó 1254
  7. Összefogás Párt 1144
  8. KTI 1111


El sem indultak

A Zuschlag János volt szocialista politikussal és a korábbi fiktív MSZP-s pártlétszám-duzzasztással összefüggésbe hozott Új Magyarország Párt szerepelt ugyan a nyilvántartásban, de egyetlen jelöltet sem indított, ahogy a Zöldek Pártja sem.

Seres Mária Szövetségeseit, a Tiner György által jegyzett Együtt 2014-et – amelynek semmi köze a Bajnai Gordon-féle Együtthöz – , a Sportos és Egészséges Magyarországért (SEM) pártot és az Új Magyarországgal többször is összefüggésbe hozott Új Dimenziót még csak nyilvántartásba sem vették, noha a bíróság adatbázisában még valamennyi szerepel a működő szervezetek között, és az európai parlamenti választáson még mindegyik indulni akart.


Még mindig sok millióval tartoznak

A Nemzeti Választási Iroda legutóbbi – májusi – adatai szerint az Új Dimenzió Párt 121, az Új Magyarország 72, a Cigánypárt 33, az Összefogás 20, az Együtt2014 19, a kisgazdák 13, Seres Mária Szövetségesei 6 és a JESZ 1 millió, a Zöldek pedig 456 ezer forintot nem fizetett be az ajánlóívek késedelmes visszaviteléért rájuk kiszabott bírságból. Rendezte viszont a tartozását a KTI, A Haza Nem Eladó, a Szociáldemokraták, a SEM és a Munkáspárt.

Az európai parlamenti választáson újabb nagy bírságot gyűjtött be az Új Magyarország (10 millió Ft), az Új Dimenzió (20 millió Ft), az SMS (17 millió Ft) és az Összefogás (38 millió Ft), ám a május végi kimutatások szerint ezt sem fizették be.