Tavares, Orbánék nagy ellenlábasa az EP legszimpatikusabb képviselője

Fotó: MTI/MTVA / Frederic Sierakowski / MTI/MTVA / Frederic Sierakowski

-

Itt az elmúlt EP-ciklus alternatív mérlege. Kiderül, hogy civil aktivisták felmérése szerint ki a legjobb fej EP-képviselő és miért. A magyarok közül MSZP-sek vannak az élbolyban, a jobbikos Morvai Krisztina az ötödik.


Ma szavazunk arról, hogy milyen irányba menjenek az ügyek Európában. Annak ellenére, hogy ötévente ez az egyetlen alkalom, amikor az unió polgárai közvetlenül beleszólhatnak az EU közügyeibe, az érdeklődés finoman szólva is alacsony szokott lenni. Az érdektelenséget általában azzal magyarázzák a szakértők, hogy az Európai Parlament működése az átlag polgárnak követhetetlen, nem tudjuk, kik és mit csinálnak ott, ráadásul úgy érezzük, az EP nincs hatással az életünkre. Pedig ez nincs így, az Európai Parlamentben évente mintegy 100 olyan szabályozás születik, amely Magyarország számára is kötelező. Nem érdektelen, hogyan dolgoznak a képviselők, és az sem, kinek az érdekeit szolgálják. Éppen ezért most személyre bontva értékeljük a teljesítményt.

Mi ez?

A ranglistát a Parltrack oldalt üzemeltető aktivisták készítették négy különböző terület értékelése alapján. Ezek a területek: klímaváltozás, internetes szabadságjogok, adatvédelem és dohányipar. Közös bennük, hogy mindegyik elemzést civil szervezetek készítették. Az első adatsor a Can Europe, a Sandbag és a WWF Europe munkája, és azt vizsgálta, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben hogyan szavaztak a képviselők. Ha éppen olyan ügyet elleneztek, amely például csökkentette volna a károsanyag-kibocsátást, akkor mínusz pontokat kaptak. Ha pedig a környezetvédelmet erősítő szabályozást fogadtak el, akkor pluszpontot.

843-834

Kezdjük is el. A sereghajtók között meglepően sok konzervatív franciát találunk, ők a legvérmesebb ellenzői minden olyan változásnak, amely a környezet és az emberek szabadságjogainak védelmében történik. 843) Philippe Juvin, Petru Constantin Luhan, Constance Le Grip, Michel Dantin, Gaston Franco, Potito Salatto, Lara Comi, Klaus-Heiner Lehne, Janusz Wojciechowski, Agnès Le Brun

Ranglista a lobbisták módszereivel

A második adatforrás a La Quadrature párizsi civil szervezet tanulmánya, ez elsősorban internetes szabadságjogokkal, adatvédelemmel, szabadalmi ügyekkel és nyílt szabványokkal kapcsolatos dossziékat dolgoz fel. A ranglistát készítő Stefan Marsiske, a Parltrack alapítója is itt dolgozott évekig. Ő mesélt nekünk arról, hogyan működnek ezek az értékelések. Először is tudni kell, hogy Brüsszel teli van jogvédőkkel és lobbicégekkel. És bár céljaik és azok, akiket képviselnek, különbözőek, a befolyásolási módszereik nagyon hasonlóak. Minden képviselőről jegyzőkönyvet vezetnek, amelyben benne van, milyen ügyek iránt érdeklődik az illető honatya, egyes témákban mi a hozzáállása, hogyan szavazott korábban. Ennek alapján tudják a lobbisták, kit érdemes megkeresni egy-egy kérdésben. A La Quadrature is így értékelte a politikusokat pozitív és negatív pontszámokkal.

800-250

A magyarok az említett értékelés alapján a hátsó harmadban végeztek. Az élre elsősorban az északi államok képviselői futottak be. 780. Bokros Lajos, híres arról, hogy semmit nem szavaz meg az EP-ben, ami az internettel kapcsolatos és valamiért fontos a zöldeknek. Ez pontszámában is megmutatkozik. Bokros egyébként egyedüli magyarként a konzervatívokkal (ez nem a Néppárt!) ül egy frakcióban. 755. Szegedi Csanád, exjobbikos, független EP-képviselő 731. Hankiss Ágnes, Fidesz-KDNP 672. Szájer Jószef, Fidesz-KDNP 584. Járóka Lívia, Fidesz-KDNP 554. Schöpflin György, Fidesz-KDNP 548. Gál Kinga, Fidesz-KDNP 539. Surján László, Fidesz-KDNP 537. Őry Csaba, Fidesz-KDNP 521. Bagó Zoltán, Fidesz-KDNP 520. Glattfelder Béla, Fidesz-KDNP 503. Gállné Pelcz Ildikó, Fidesz-KDNP 502. Gyürk András, Fidesz-KDNP 501. Kósa Ádám, Fidesz-KDNP 392. Deutsch Tamás, Fidesz-KDNP 375. Kovács Béla, Jobbik 368. Bánki Erik, Fidesz-KDNP 352. Morvai Krisztina, Jobbik 315. Herczog Edit, MSZP 313. Gurma Zita, MSZP 305. Tabajdi Csaba, MSZP 251. Göncz Kinga, MSZP a legtöbb pontot elérő magyar politikus a civilek értékelése alapján Deutsch Tamás és a nála jobb helyezéssel végzett képviselők már pozitív számot értek el. Ez azt jelenti, hogy legalábbis összességében inkább semlegesek, mint ellenségesek voltak az említett témákban.

Abszolút sztár

Jogvédő körökben az EP abszolút sztárja, Amelia Andersdotte, a svéd kalózpárt képviselője ezen a listán csak a 116. helyre futott be, aminek az az oka, hogy a harmadik elemzés, amelyből a ranglistakészítők dolgoztak, a Lobby Plagé, és csak az EP emberjogi bizottságának adatai alapján készült. Pedig az ipari bizottságban is voltak szép számmal adatvédelemmel kapcsolatos beadványok.

Az Európai Bizottság elnökjelöltjeinek helyezése

389. Martin Schulz (Szocialisták) 194. Guy Verhofstadt (Néppárt) 24. Ska Keller (Zöldek)

Ha a Philip Morris pozitívan értékeli, biztos gonosz

A negyedik forrása a kutatásnak egy 2013 szeptemberében kiszivárgott lobbiirat. Ebből az derül ki, hogy a Philip Morris dohánymulti munkatársai melyik képviselőt gondolják a saját emberüknek, és melyiket nem. A Philip Morristól magas pontot kapó képviselők itt mínusz pontokat gyűjthettek azon elv alapján, hogy akit a dohánylobbi pozitívan értékel, tisztességes ember nem lehet.

Így lett az első helyezett Rui Tavares

- - Talán Magyarországon is ismerősen cseng a portugál Rui Tavares neve. Az ő jelentése alapján minősítette az EP az Orbán-kormány több intézkedését antidemokratikusnak. 10. Rebecca Taylor, Nagy-Britannia 9.Bas Eickhout, Hollandia 8. Marije Cornelissen, Hollandia 7. Cornelis De Jong, Hollandia 6. Tarja Cronberg, Finnország 5. Pavel Poc, Csehország 4. Jan Philipp Albrecht, Németország 3. Mikael Gustafsson, Svédország 2. Jean Lambert, Nagy-Britannia 1. Rui Tavares, Portugália Országonkénti bontásban ezen a listán Magyarország végzett az utolsó előtti helyen. 28. Lengyelország 27. Magyarország 26. Bulgária 25. Csehország 24. Luxemburg 23. Szlovákia 22. Olaszország 21. Horvátország 20. Spanyolország 19. Románia 18. Lettország 17. Litvánia 16. Franciaország 15. Egyesült Királyság 14. Németország 13. Szlovénia 12. Görögország 11. Málta 10. Ciprus 9. Portugália 8. Finnország 7. Ausztria 6. Belgium 5. Írország 4. Észtország 3. Hollandia 2. Svédország 1. Dánia Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen szubjektív lista miként adhat bármilyen objektív képet az EP munkájáról. Stefan Marsiske, a Parltrack alapítója szerint a legfontosabb szempont a hatalom. Ha valaki hatalmas, lehetővé kell tenni az ellenőrizhetőségét a gyengék által. Ha viszont gyenge, meg kell védeni a jogait a hatalmasoktól. Ez mindennek a kulcsa, és ennek alapján készült ez a ranglista is. Mindent egybevetve, a rangsor pontszámait összeadva kiderül, hogy összeségében szabadságjogi, adatvédelmi és környezetvédelmi kérdésekben pozitív eredményt ért el az Európai Parlament. A mai nap tétje, hogy ez a munka folytatódik-e, és milyen irányban.