Tavaly másfélszer több magyar vándorolt ki, mint 2013-ban

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Tavaly minimum 31500 magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre. Ez majdnem másfélszer annyi, mint az egy évvel korábbi kivándorlók száma, és csaknem hat és félszer annyi, mint a 2009-ben közzétett szám – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból a Világgazdaság szerint.


Azoknak a magyaroknak a számát, akik 2013-ban mentek tartósan külföldre, 21 580-ra tették az egészségbiztosítási és egyéb nyilvántartások alapján. Ehhez képest nőtt 2014-ben 46 százalékkal, 31 500-ra az emigránsok száma. A KSH munkatársai a lap szerint azonban kiemelik, hogy a hazai nyilvántartási rendszerek alapján összeállított adatok a bejelentések esetleges elmulasztása miatt meglehetősen alulbecsültek, tehát a kivándorolt magyarok száma még több lehet. Ezt igazolják, hogy a fogadó országok vándorlási adataiból nyert adatok jóval meghaladják a hazai nyilvántartások adatait. A magyarországi kivándorlás utóbbi években tapasztalható növekedését ezek is alátámasztják.


A KSH kutatói továbbra is úgy vélik, hogy külföldre túlnyomórészt a fiatalabbak mennek: az emigráns magyarok 44 százaléka 30 év alatti, 77 százaléka pedig még nincs 40 éves. Majdnem ugyanannyi nő és férfi hagyta el tavaly az országot, a kivándorlók 54 százaléka férfi, és közel kétharmaduk nőtlen. A legvonzóbb tartózkodási hely még mindig Németország, az Egyesült Királyság, illetve Ausztria.


Nincs gazdasági racionalitása a migráció lelassulásának

A KSH kutatásával azonos következtetésre jutott vizsgálatában Hárs Ágnes, a Kopint–TÁRKI vezető kutatója is. Szerinte pillanatnyilag nincs gazdasági racionalitása annak, hogy belátható időn belül megálljon, vagy akár csak lassuljon a magyarországi munkaerő-migráció. Sem a magyar gazdaság, sem a szociális ellátórendszer, sem a közhangulat nem elegendően vonzó, amit felerősít az oktatáspolitika is, így még a felsőoktatási képzés előtt állók kivándorlása is felgyorsulhatott .


89 óta 350 ezer magyar lépett le hosszabb időre külföldre

A délkelet-európai országok migrációját kutató SEEMIG-projekt alapján 2013 elején 350 ezerre tették a kutatók azoknak a magyaroknak a számát, akik 1989 után, a rendszerváltás követően hagyták el az országot, és legalább egy-másfél évet külföldön éltek. Az Eurostat adatbázisa, valamint az abban nem szereplő, de kiemelten fontos célországok (Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság) statisztikái alapján pedig mintegy 277 ezer főre becsülték azoknak a magyaroknak a számát, akik európai országokban bejelentetten tartózkodtak 2013-ban.