Tarlós ököllel intézne el egy vitát, és nem akar olimpiai népszavazást

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Délelőtt a budapesti olimpiáról való népszavazást, délután a helyi népszavazásról szóló fővárosi rendelet módosítását utasította el fővárosi közgyűlésben a fideszes többség. Tarlós szerint életszerűtlen az olimpiáról népszavaztatni, egyébként pedig bokszmeccsre hívta ki Csárdi Antalt LMP-s képviselőt.


A 2024-es budapesti olimpiával összefüggő, a kormánnyal kötendő együttműködési megállapodás aláírására hatalmazta a fel a főváros közgyűlés Tarlós István főpolgármestert. Ehhez adott be módosító indítványt Horváth Csaba (MSZP), népszavazás kiírását szorgalmazva. Azt a kérdést tetette volna fel a budapestieknek:


Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2024. évi nyári olimpiai játék Budapesten kerüljön megrendezésre?

A közgyűlés fideszes többsége leszavazta a javaslatot, a fővárosi önkormányzat tehát nem ír ki ilyen tartalmú népszavazást.


A közgyűlés délutáni menüjén ismét előjött a téma. Karácsony Gergely (PM), zuglói polgármester a főváros helyi népszavazás tartásáról szóló rendeletén akart változtatni. Úgy módosította volna, hogy az kötelezővé tegye a szavazást, amennyiben
  • nyári vagy téli omimpiai jétokokat tartanak,
  • módosítják a városligeti építési szabályzatot úgy, hogy újabb múzeumok épülnek,
  • olyan beruházásról van szól, amely a Duna-part természeti állapotát érinti.
Tarlós a délutáni szavazás előtt életszerűtlennek nevezte a kezdeményezést. Ahhoz hasonlította, amikor


Sárisápfelsőn a 90 éves Mária nénit megkérdezik, hogy lépjünk-e be a NATO-ba, akkor nem tudom, sírjak-e vagy nevessek.

Tarlós szerint ilyenkor egyesek demagóg módon megideologizálják a népszavazást, azt állítva, ez a demokrácia. „Nem mondhatják komolyan, hogy a magyar lakosság túlnyomó többségének megfelelő és elegendő tudása van az olimpiai rendezés körülményeiről, ami alapján ügydöntő népszavazást lehetne tartani” – fogalmazott.

Az olimpiai népszavazásról szóló délutáni szavazásnak is hasonló eredménye lett, mint néhány órával korábban. Nem csak az elutasítás tekintetében, abban is, hogy délelőtt és délután is 3 fideszes igennel szavazott az ellenzéki indítványra. Délután Ughy Attila, Wintermantel Zsolt – XVIII. kerületi és újpesti polgármester –, Hassay Zsófia terézvárosi polgármester lógott ki a nemmel szavazók közül. (Hassay a vitában egyébként azt fejtette ki, Karácsony módosítója azért értelmetlen, mert két Duna-parti fa kivágásához is népszavazást kell majd tartani, ha elfogadják a zuglói polgármester javaslatát.)

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester a szavazás megismétlését kérte Tarlóstól, aki nem ellenkezett. Második nekifutásra kedvezőbb eredményt hozott a nemek számában, csak Kovács Péter XVI. kerületi polgármester nem vett részt a voksolásban.Csárdi futna, Tarlós öklözne

A vitában Csárdi Antal (LMP) azzal érvelt Karácsony népszavazási kezdeményezése mellett, hogy néhány hónapja a fővárosi képviselők úgy szavaztak az olimpia megrendezéséről, hogy az arról készült hatástanulmány vezetői összefoglalóját se olvasták. Vagyis fogalmuk se volt, miről döntenek. Csárdi szerint az a helyes felfogás, ha nem nézik hülyének a választóikat, kikérik a véleményüket. Ezek ismertében tudnak ugyanis egy jó várost építeni.


Tarlós viszontválaszában felidézte azokat az időket, amikor úgy kellett döntenie egy előterjesztésről, hogy a papír még meleg volt, mert akkor jött ki a nyomtatóból, ezért Kocsis Máté dokumentumát olvasva szavazott. Csárdi erre megjegyezte, tegnap este 8 után 24 darab előterjesztői kiegészítést kapott a mai közgyűlési témákhoz.

Hozzátette, elfogadja a főpolgármester korábbi felkérést, amikor a Városligetbe hívta futóversenyre. Az LMP-s képviselő most azt vállalta, minden egyes lefutott Tarlós-kör alatt ő két kört teljesít. Tarlós azzal vágott vissza, meggondolatlan ajánlatot nem tenne, inkább menjenek le a ringbe bokszolni. Bár 60 elmúlt, úgy érzi, a közgyűlés tagságának többsége elé azért még odaállna.