Tárgyalásokra hívta Észak-Koreát az USA külügyminisztere

Fotó: AFP / ERIC PIERMONT

-

Az még nem világos, hogy Trump elnök támogatja-e Tillerson kezdeményezését. Washington eddig nem volt hajlandó egyezkedni a phenjani rezsimmel.


Az USA kész előfeltételek nélküli, közvetlen, előzetes párbeszédet folytatni Észak-Koreával – mondta Rex Tillerson külügyminiszter az Atlantic Councilben mondott beszédében. A bejelentés fordulatot jelez az amerikai külpolitikában, Washington ugyanis eddig feltételül szabta, hogy a phenjani rezsim feladja nukleáris- és rakétaprogramját.

"Készen állunk a párbeszédre, amikor ők is készen lesznek" – mondta Tillerson, aki szerint az USA továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkezzen. Phenjannak is úgy kell tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy kész legyen az irányváltásra nukleáris és rakétaprogramjával kapcsolatban – mondta.

"Egyszerűen csak üljünk össze" – mondta Tillerson, felvetve egy új diplomáciai kezdeményezést a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek enyhítésére. "Beszélhetünk az időjárásról is, ha akarják. Szót ejthetünk arról is, hogy a tárgyalóasztal kerek legyen vagy négyszögletű. Aztán nekiállhatunk egy útiterv kidolgozásához, hogy hová szeretnénk eljutni" – mondta. Tillerson szerint a kezdeti kapcsolatfelvételeken fektetnék le a későbbi hivatalos tárgyalások alapelveit.

Az nem világos, hogy Tillerson, akinek kormányzati befolyása látszólag meggyengült, rendelkezik-e Donald Trump támogatásával egy ilyen diplomáciai kezdeményezéshez. Tillerson szerint az elnök támogatja álláspontját, ám Sarah Sanders fehér házi szóvivő szerint Trump álláspontja mit sem változott. "Észak-Korea nemcsak Japánnal, Kínával és Dél-Koreával, de az egész világgal szemben is nem biztonságos módon viselkedik" – mondta Sanders, aki szerint a kommunista rezsim cselekedeteivel legfőképpen saját magának árt.

November végén Tillerson Pekingben elismerte, hogy Washington több csatornán közvetlen kapcsolatban áll Phenjannal, Trump viszont a Twitteren azt javasolta a külügyminiszterének, hogy ne vesztegesse idejét diplomáciai tárgyalásokra.

Tillerson szerint az USA az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciók végrehajtásának szigorításán van, különös tekintettel a Kína által foganatosítható további büntetőintézkedésekre. Azt mondta, az amerikai hadsereg minden eshetőségre, bármely észak-koreai fenyegetéssel szemben felkészült. A miniszter szerint Washington arról is egyeztetett Pekinggel, miként lehetne biztosítani az észak-koreai atomfegyvereket egy válsághelyzetben.

Washington biztosította a kínai vezetést, hogy amennyiben szükségessé válna és amerikai csapatok kelnének át észak-koreai területre, később ki is vonulnának onnan – mondta Tillerson, aki szerint az USA a válság békés, tárgyalásos rendezését részesíti előnyben.


Stratégiai cél

Észak-Korea világossá tette, jelenleg nem érdekelt a tárgyalásokban. Kim Dzsong Un kedden "nagy történelmi győzelemnek" nevezte országa legutóbbi ballisztikus rakéta kísérletét, s megfogadta, Észak-Koreát a legerősebb nukleáris és katonai hatalommá teszi – jelentette az észak-koreai KCNA. A rezsim első embere "ünnepélyesen bejelentette, hogy pártunk és népünk nagy történelmi győzelme az ország nukleáris erőit gyarapító új stratégiai fegyverrendszerek, az atom- és hidrogénbombák, valamint a Hvaszong-15 interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztése, amit csak halállal dacoló küzdelemmel, nagy áron voltak képesek elérni."

Kim egy kétnapos nemzetbiztonsági konferencián beszélt. Hosszú távú célkitűzésként, stratégiai feladatként nevezte az észak-koreai hadiipar korszerűsítését, önellátóvá tételét, hogy az megfeleljen a 21. század követelményeinek. Szerinte sikeres volt a novemberi kísérlet a Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű rakétával, és képesek elérni az USA egész területét.


Elkerülnék a háborút

Észak-Korea nem kötelezte el magukat a feszültség enyhítését szolgáló tárgyalások mellett – mondta Jeffrey Feltman, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettese, aki a múlt héten Phenjanba látogatott. Feltman az ENSZ legmagasabb rangú tisztségviselője, aki 2010 óta az elszigetelt kommunista országba utazott. Tárgyalt Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszterrel is, és azt mondta, ez volt az eddigi legfontosabb diplomáciai küldetése.


Idő kell nekik, hogy feldolgozzák és fontolóra vegyék, miként válaszoljanak üzenetünkre"

– mondta Feltman, aki szerint a külügyminiszter tájékoztatja Kim Dzsong Unt is.

Feltman felkérte a phenjani rezsim tisztségviselőit, hogy jelezzék: készek-e arra, hogy tárgyaljanak az esetleges tárgyalásokról, vagy technikai kommunikációs csatornákat nyissanak – például forródrótot a hadseregek között –, hogy jelezhessék szándékaikat. Ezzel elkerülhetnék a félreértéseket, illetve hogy elejét vehetnék a válságnak.

"Komolyan fontolóra vették érveinket ... ugyanakkor egyelőre nem kötelezték el magukat semmire sem" – mondta Feltman. "Abban egyetértettek, hogy a háború elkerülése fontos ... az, hogy miként érhetjük ezt el, volt a témája több mint 15 órás beszélgetéseinknek."

Feltman szerint az ENSZ közvetítő szerepet játszhat, s Észak-Korea beleegyezett, folytatni fogja a párbeszédet.