Tanárhiány lesz ősszel

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Rosta Tibor

-

Kevés lesz a mérnök tanár, viszont elbocsátják a fizika- és kémiatanárokat – egy jogszabály dönt erről, amelynek megjelenésére egyelőre hiába várnak a szakgimnáziumok.


Nem lesz elég mérnök tanár a szakgimnáziumokban, mert magasabb óraszámban kell majd a szakmai tárgyakat oktatniuk szeptembertől, mint korábban. A fizika- és kémiatanárok állása viszont megszűnik. Egy jogszabály dönt ezekben a kérdésekben, ennek közlönybeli megjelenésére várnak szűk három héttel az iskolakezdés előtt az érintett intézményvezetők és pedagógusok.

E jogszabály szerint tanítanak majd az iskolákban szeptembertől, ebből derül ki a közismereti és szakmai tantárgyak óraszáma. A kerettanterv szerint emelkedni fog a szakmai tárgyak óraszáma a szakgimnáziumokban, azt viszont nem tudja senki, hogy pontosan mennyivel, mert annak abban a jogszabályban kellene megjelennie, amelyre még mindig csak várnak.

Ami biztos: szeptembertől az eddigi szakközépiskolákból szakgimnáziumok (vagyis szakmát adó gimnáziumok), a szakiskolákból pedig szakközépiskolák lesznek. A szakiskolai rendszer átalakítását indokoltnak tartja a pedagógusszakma, de az átszervezéssel nincs kibékülve, ezért a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint egy évvel el kellene halasztani az új rendszer bevezetését.


Az intézményvezetők nem tudják,
mennyivel emelkedik a szakmai tárgyak óraszáma,
így nem tervezhettek előre,
hány tanárt vegyenek fel.
Tanárhiány lesz szeptembertől

– mondta a VS.hu-nak Galló Istvánné, a PSZ elnöke.


A szakiskolai rendszer átalakítása fejfájást okoz Gallónénak is


A fizika és kémia elmarad

Bonyolítja az igazgatók és a pedagógusok életét, hogy a kerettanterv szerint összevonnak közismereti tárgyakat, eltűnik a fizika és a kémia, megmarad a biológia. Vagyis a szakmai tárgyak óraszáma a közismeretiek rovására emelkedik. De amíg nincs elfogadott jogszabály, bizonytalan, hogy mi lesz a közismereti tárgyak oktatóival, megmarad-e az állásuk, vagy sem.

A PSZ azt az információt kapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint akkora létszámhiány van kémia- és fizikatanárból, hogy nem fognak munka nélkül maradni a szakgimnáziumokból elbocsátott pedagógusok.

A tanulóknak is problémát okoz, hogy nem lesz önálló fizika- és kémiaórájuk:


Kizárják őket az orvosi egyetemekről,
mert oda fizikából és kémiából is
felvételizni kell

– mondta Galló Istvánné a VS.hu-nak.