Támadás érte a cseh választási weboldalakat

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

-

A rendőrség és a kiberbiztonsági hivatal is megkapták az adatokat.


Meghekkelték szombaton a cseh parlamenti választási weboldalakat – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. A támadás nem befolyásolta az adatok továbbítását és a szavazatszámlálást. A csehek péntektől szombat délután 14 óráig szavazhattak a képviselőházi választásokon, az eredményeket két, a statisztikai hivatal által kezelt weboldalon tették közzé.

A szavazatszámlálást végző statisztikai hivatal vasárnap számolt be a honlapján arról, hogy "az adatok feldolgozása közben célzott túlterheléses (DDoS) támadás érte az O2 cég választásokhoz igénybe vett infrastruktúráját".

"Ennek következtében átmenetileg és részlegesen elérhetetlenné váltak a volby.cz és volbyhned.cz oldalak szerverei, a támadás azonban semmilyen módon nem érintette sem a választási eredményeknek a CSU központjába való továbbítását, sem a független adatfeldolgozást" – írta a statisztikai hivatal.

A támadásra vonatkozó bizonyítékokat megküldik a rendőrségnek és a cseh kiberbiztonsági hivatalnak.

Hasonló esetről januárban számolt be a cseh külügyminisztérium. Akkor észlelték, hogy hekkerek törtek fel a tárcánál használt több tucat e-mail fiókot. Az eset arra a támadásra emlékeztetett, amely az amerikai Demokrata Pártot érte a tavaly, s amelynek végrehajtásával Oroszországot vádolta az Obama-kormányzat.