Tállai András adóügyi miniszter lehet?

Forrás: MTI / Illyés Tibor

-

Ellenkező esetben az államtitkár csak úgy kerülhetne a NAV élére, ha lemondana parlamenti mandátumáról, és újabb időközi választást tartanának.


Csak akkor nevezhetnék ki Tállai Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium politikai államtitkárát a NAV élére, ha a hivatalból önálló adóügyi minisztériumot hoznának létre – értesült a Figyelő. A szervezetet – Vida Ildikó lemondása után – jelenleg a korábbi elnökhelyettes, Varga Árpád irányítja megbízottként.


Tállainak kinevezéséhez azonban le kellene mondania a parlamenti mandátumáról, vagyis egy újabb időközi választást kellene tartani.

A lap azt is írja, a nemzetgazdasági tárcánál már megszületett a döntés arról, hogy a jövőben önálló adóügyi államtitkárság működik a minisztériumban. Eddig a pénzügyekkel közös államtitkársághoz tartozott a terület, melynek vezetője, Orbán Gábor időközben távozott a József nádor térről. Arról még nincs döntés – a NAV-hoz hasonlóan –, hogy ki irányítja az önállósult adóügyi államtitkárságot, és ki viszi tovább a pénzügyeket.