Tagadják az egyetemek, hogy segítettek Sargentininek

Fotó: MTI/AP / Virginia Mayo

-

Az ELTE jogi karának dékánja levélben kérte az EP-képviselőtől, hogy ne hivatkozzon az egyetemre.


Több magyar egyetem nevével is visszaélhetett a Sargentini-jelentés, az érintettek között a Pécsi Tudományegyetem és az ELTE jogi kara is szerepel – írja a Magyar Idők. A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó Sargentini-jelentés végén található mellékletben azon szervezetek között sorolják fel a Pécsi Tudományegyetemet és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát, amelyektől zöldpárti EP-képviselő észrevételeket és hozzájárulásokat kapott. A lista a jelentés szövege szerint szigorúan önkéntes alapon készült, az előadó kizárólagos felelőssége mellett – írja a lap.

Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense az mondta: megdöbbenéssel látták a PTE nevét a felsorolásban, az intézmény vezetése nem nyújtott adat- vagy információszolgáltatást semmilyen jelentéshez.

Az ELTE jogi karának dékáni titkársága szerint egyáltalán nem járultak hozzá az egyetem megemlítéséhez, sőt áprilisban, amikor észlelték, hogy szerepelnek a Sargentini-jelentésben, levélben tiltakoztak, amelyben kérték, hogy vegyék le az egyetem jogi karát a listáról, de semmilyen választ nem kaptak.

A precedens.mandiner.hu birtokába jutott Menyhárd Attila, a jogi kar dékánja Judith Sargentininek írt levele. Az áprilisi keltezésű, angol nyelvű levélben a dékán azt kéri az EP-képviselőtől: orvosolja az adminisztratív hibát, és ne hivatkozzon semmilyen módon az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára, mivel a jogi kar nem adott sem információt, sem észrevételt a jelentéstervezethez, valamint az intézmény sem volt semmilyen kapcsolatban az előadóval.

Sargentini nem fogadta meg a dékán kérését, a jelentés végső, szavazásra előterjesztett változatában is hivatkozik az intézményre. A precedens.mandiner.hu szerint a Magyarországról szóló jelentéshez a melléklet szerint több médium mellett észrevételeket szolgáltathatott például a Közép-európai Egyetem, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az Open Society European Policy Institute, a Transparency International, valamint az Alapjogokért Központ, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a röszkei tranzitzóna több magyar kormánytisztviselője.