Szuperegyenruhát fejleszt a Magyar Honvédség

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

A HM tervei szerint egyfajta egyenruha elegendő lesz a katonáknak: télen, nyáron, minden terepen. Az amerikaiaknak nem vált be a hasonló ötlet, az egységes álcaminta megbukott.


Hamarosan teljesen átöltözik a Magyar Honvédség, a katonák teljesen új, úgynevezett hadi ruházatot kapnak – erősítette meg érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium (HM). Jelenleg is zajlik az új gyakorlóruházat szabásmintájának kidolgozása, „a kor követelményének megfelelő alkalmazhatóság szerint”, aminek a végén a katonák elbúcsúznak a ma ismert, téli, nyári és sivatagi öltözetektől.

A terv szerint egy új alapanyagú, a NATO-tagországok hadseregei által is széles körben használt, egységes egyenruha kerüljön a csapatokhoz. Nem lenne külön téli egyenruha, hideg időben úgynevezett aláöltözettel viselnék a katonák. Elbúcsúznak a mai, hivatalosan 90M-ként emlegetett terepszínű mintától is, a cél az, hogy egységes legyen a színvilág is, és legyen egy „minden műveleti területen rejtést adó, új gyakorló ruházat”.

Egységes álcázó mintával már mások is próbálkoztak: az Egyesült Államok hadserege 2004-től vezette be az UCP (Universal Camouflage Pattern – univerzális álcázó minta) nevű, kékes színű, pixeles egyenruhát, amelyről úgy hitték, minden körülmények közt megállja a helyét. Tévedtek, ahelyett ugyanis, hogy az álcázóruha segített volna a katonáknak beleolvadni a környezetbe, kiemelte őket abból. Afganisztánban például határozottan rosszul működött, le is kellett cserélni.


Az amerikai UCP erdőben biztosan nem hatásos