Szúnyoginvázió a Balatonnál - bizonytalan az irtás kezdete

Fotó: MTI / Varga György / MTI / Varga György

-

Sok a szúnyog a Balatonnál, így elrendelték az idei első kémiai irtást, ám az még bizonytalan, hogy végeznek-e a május elsejei hosszú hétvége előtt.


A múlt heti felmelegedés után nőtt a szúnyogok száma a kiemelt üdülőkörzetben. A csípések száma hamar meghaladta az óránkénti 30-50-et, aminél elrendelik a kémiai irtást, azonban erről 3-5 nappal előbb értesíteni kell a méhészeket, és csak ezt követően kezdődhet a munka - tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője. Az enyhe tél miatt sok életképes szúnyoglárva maradt, amit már egy biológiai beavatkozással hatékonyan sikerült ritkítani április elején.

Az első kémia beavatkozás vasárnaptól indult volna, azonban ezt a szeles idő megakadályozta. Megfelelő időjárás esetén két este alatt végig tudják permetezni a kiemelt üdülőkörzetet. Amennyiben nem sikerül a munkát május elsejéig elvégezni, akkor elhalasztják, hogy ne zavarják a hosszú hétvégén Balatonhoz érkezők nyugalmát. Ez esetben vasárnap este kezdődik az irtás.

Az előzetes tervek szerint az idei balatoni szezon szúnyogmentességét 3 biológiai és 5 kémiai irtással biztosítják majd.