Sztrájkba lépnek a tanárok, ha Orbánék nem kérnek bocsánatot

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Pukli István jelentette be. 8 napon belül kell a bocsánatkérés, 30-án jöhet az egyórás munkabeszüntetés. Arra kérik a nem tanárokat is, csatlakozzanak.


Amennyiben a kormány képviseletében Orbán Viktor, és az állam képviseletében Áder János március 23. éjfélig, azaz 8 napon belül nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott emberektől, akkor a Tanítanék mozgalom 2016. március 30-ra egy órás országos munkabeszüntetésre szólítja fel a 70 támogató szervezetet, 950 intézményt, 35 ezer magánembert, a társadalom 75 százalékát - jelentette be Pukli István tanár a Kossuth téren tartott tanártüntetésen.

Azt mondta, azt is követelik, hogy cseréljék le a tanári követelésekről egyeztető közoktatási kerekasztalt valódi tárgyalóasztalra, hogy tárgyalóképes emberek üljenek le tárgyalni. „Balog Zoltán miniszter és Palkovics László államtitkár lejáratták magukat”, mondja Pukli.

Hozzátette: sztrájkolni a sztrájktörvény szerint nem nagyon lehet, csak polgári engedetlenséggel. „De milyen törvény az, ami a kormányt védi az emberekkel szemben” - teszi fel a kérdést.

Azt mondta, aznap arra az egy órára a tanárok ki fognak menni az iskola elé, és arra kérnek mindenkit, hogy csatlakozzon.

„Ami 30-án egy óra, az lehet, hogy egy héttel később kettő, és így tovább”, mondta Pukli.


Vegyes fogadtatású a bejelentés

Tudósítónk a részvevőket is megkérdezte, mit szólnak Pukli bejelentéséhez. A megkérdezettek többsége örült neki alapvetően.


Egy középkorú férfi úgy nyilatkozott, hogy jó, de nem elég erős a bejelentés, egész napos sztrájkra lenne szükség. Egy másik férfi szerint jó az üzenet, arra viszont nem lát esélyt, hogy akár Orbán Viktor, akár Áder János elnézést kérjen.

Egy fiatalabb férfi sincs teljesen megelégedve a bejelentéssel, de „valahol el kell kezdeni” – mondta tudósítónknak. Ha a „kicsiből nem értenek, akkor lehet azt még tovább fokozni”.

Egy vidéken tanító 27 éves szakmai múlttal rendelkező tanárnő szerint helyénvaló a kezdeményezés. Sokat gondolkoztak azon, hogy miként lehet sztrájkba lépni úgy, hogy „a gyerekek ennek ne igyák meg a levét”, mégis látványos legyen. Pukli bejelentése azért is tökéletes szerinte, mert más szakmák is kapcsolódhatnak hozzájuk. A tanárnő kiemelte Puklinak azt a követelését, hogy tárgyalóképes emberek üljenek le a kerekasztalhoz, és a hiteltelen személyeket (Palkovicsot és Balogot) kizárják a tárgyalásból.

A tanárnő szerint a polgári engedelmességhez azok is csatlakoznak, akik nem írták, vagy – mivel megtiltották nekik – nem írhatták alá a petíciót. Talán csak az olyan települések tanári kara nem csatlakozik, amelyek kisebbek, és nagyon nagy a félelem a retorzióktól.

Nem mindenki elégedett, egy idősebb hölgy csak annyit mondott miközben haladt a térről kifelé:


Ez volt a nagy bejelentés?

Egy fiatal férfi pedig a villamosra várakozva azzal kommentálta a tüntetést: „Egy óra sztrájk? Röhej!”


Percről percre tudósításunkat a tüntetésről itt olvashatja.