Sztrájk vagy megegyezés? – izgalmas napok jönnek a szociális ágazatban

Forrás: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Egy éven át tárgyaltak majdnem százezer nagyon rosszul fizetett dolgozó sorsáról, úgy tűnt, egyezségre jutottak, aztán a kormány váratlanul lefújta a megállapodástervezet aláírását, majd ismét váratlanul új tárgyalásra hívta a szakszervezeteket.


„A kormány semmibe veszi a szociális ágazat mintegy 92 000 dolgozóját... nincs más út tehát, mint a sztrájk.”

Ezt közölte a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság (Sztrájkbizottság), miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az utolsó pillanatban, október 3-án lemondta a sztrájkbizottsággal előkészített megállapodástervezet október 6-i aláírását. Fontos tudni, hogy a szociális ágazatban – az egészségügytől vagy az oktatásügytől eltérően – 2008 óta nem volt béremelés, így az amúgy is alacsony fizetések reálértéke sokat csökkent.

Bár a sztrájkbizottság ügyvivőjének Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt írta, reméli, hogy a közeljövőben a megállapodást a felek alá tudják írni, a szakszervezetek első reakciója az volt: megkezdik a sztrájk szervezéséhez szükséges megelőző munkálatokat, amelynek első lépcsőjeként tárgyalniuk kell a minisztériummal az elégséges szolgáltatások meghatározásáról.

Aztán ismét csak váratlanul, az Emmi tisztázó tárgyalást kezdeményezett, szerdára meghívta a szociális ágazat szakszervezeteit a minisztériumba Balog Zoltánhoz. A szociális életpálya bevezetésének részleteiről egyeztetne. Emlékeztetett arra: a kormány elkötelezettségét bizonyítja, hogy január óta bérpótlékot juttat az ágazat dolgozóinak.

Mint arról Szűcs Viktória sztrájkbizottsági ügyvivő (egyébként a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a BDDSZ elnöke) tájékoztatta a VS.hu-t, hogy a sztrájktörvény együttműködésre kötelezi a feleket, ezért elfogadják Balog Zoltán miniszter invitálását. „A szerdai tárgyalás lehetőséget ad arra, hogy a felek egyeztessenek a sztrájkkövetelésekről, a megállapodás tervezetről, de lehetőséget ad arra is, hogy az egyeztessünk az elégséges szolgáltatásról” – tette hozzá az ügyvivő.