Sztrájk elé: már szeptembertől eltörölhetik az otthoni házi feladatot

Fotó: MTI / Vajda János

-

A Köznevelési Kerekasztal április 30-ig javaslatot dolgoz ki arra, hogy már a 2016/2017-es tanév kezdetére csökkenjen a tanulók óraterhelése - mondta el a Magyar Idők keddi számában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.


Ha a tanuló a napközis tanulási idő alatt az iskolában marad, biztosítani kell a felkészítését a következő tanítási napra, részére otthoni házi feladat a jövőben nem adható - nyilatkozta a lapnak Rétvári Bence a kormányzati tervekről.


Az államtitkár hangsúlyozta: a tartalmi szabályozás és az óraszámok kialakításakor elsősorban a gyermekek érdekeit kell szem előtt tartani. A legfontosabb feladatok közt említette a Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kerettantervek átfogó felülvizsgálatát, a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentését, továbbá az alapkészség-fejlesztés - az intézménytípusok sajátosságainak figyelembevételével, különösen az általános iskolák alsó tagozatán történő - erősítését. A NAT alapkoncepciója az év végéig, míg a végleges változat 2017 végére készülhet el.