Szögesdróttal zárná ki a menekülteket a biztonságpolitikai szakértő

Fotó: iStockphoto / aaron007

-

A határon felhúzott szögesdrót is jelenthet egyfajta megoldást a menekültáradat megfékezésére - jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.


A szakember annak kapcsán nyilatkozott a televíziónak, hogy sajtóhírek szerint vizsgálják, „hogyan, milyen törvényi és egyéb eszközzel lehetne lezárni Magyarország déli határát, amely a délről és keletről Európába igyekvő menekültek és migránsok bevett útvonalának egyik legfontosabb állomása".


Nógrádi György pozitív példaként a bolgár-török határt hozta fel. Szerinte amióta felhúzták a szögesdrótkerítést, radikálisan csökkent a Törökország felől a bevándorlás Bulgáriába, vagyis az Európai Unió területére.

Szerinte nem véletlen, hogy az egyik legfontosabb kérdés a G7 bajorországi tanácskozásán a bevándorlás, ahol most először mondták ki, hogy a bevándorlás megállítása érdekében rendet kell tenni végre Líbiában.

Csak az elmúlt hétvégén 6 ezer embert mentettek ki a Földközi-tengerből, illetve 450-500 ezer ember vár arra Líbiában, hogy átvigyék Európába. Ezzel a tömeggel az Európai Unió már nem tud mit kezdeni - mondta Nógrádi György.

Az ORFK tájékoztatása szerint Péntektől vasárnapig összesen 1527 határsértőt tartóztattak föl a rendőrök Magyarországon – pénteken 427, szombaton 587, vasárnap 513 volt az elfogott határsértők száma. A legtöbb határsértőt, 325 külföldit vasárnap Csongrád megye déli részén fogták el, többségük Afganisztánból és Szíriából érkezett.