Szóban kéri a hírszerzési tájékoztatót a bizalmatlan Trump

Fotó: AFP / JOSHUA LOTT

-

A külügyminiszter a Fehér Ház leggyakoribb látogatója.


Donald Trump egyáltalán nem bízik a kormányzat hivatalnoki karában, s ezért személyes tájékoztatókat kér munkatársaitól – írja a Politico. A lap szerint Mike Pompeo, a CIA igazgatója naponta beutazik a virginiai Langley-ben a Fehér Házba, hogy személyesen tájékoztassa az elnököt. Trump állítólag "nem írásban és nem más munkatársak közvetítésével" tart igényt az információkra.

Bár valamennyi amerikai elnök rendszeresen személyes kapcsolatot tartott kabinetje tagjaival, Trump minden elődjénél gyakrabban igényli a személyes tájékoztatókat. Az elnök ugyanis változatlanul mélyen bizalmatlan a kormányzatban dolgozó hivatalnoki karral. Az elnök "találkozóhellyé alakította a Fehér Házat" – írja a Politico.

A Fehér Házban Rex Tillerson külügyminiszter a leggyakoribb vendég. Beiktatása óta harmincnégyszer tanácskozott személyesen az elnökkel. Trump rendszeresen tárgyal Steve Mnuchin pénzügyminiszterrel, Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel, James Mattisszal, a védelmi tárca irányítójával, és hetente többször tesz látogatást nála Scott Pruitt, a környezetvédelmi hatóság, az EPA vezetője, valamint John Kelly belbiztonsági miniszter. Az elnök alig találkozik Rick Perry energetikai, Ben Carson városfejlesztési és Sonny Perdue agrárminiszterrel.

Az elnök a szövetségi kormányzatban a napi munkát végző bürokratákban nemcsak nem bízik, hanem gyakran emlegeti őket a vele ellenséges és megbuktatására törő "mély állam" eszközeiként. Trump a tisztviselőket teszi felelőssé a gyakori kiszivárogtatásokért is.