Szja-felajánlások: kinek adnak, akik százmilliókat keresnek?

Fotó: MTI / Nagy Lajos / MTI / Nagy Lajos

-

Megnéztük, tavaly kik kapták a legtöbb pénzt, kik szólították meg a legnagyobb számú embert, kikre buktak a leggazdagabb adózók, és kik voltak a nagy vesztesek. A legpechesebbek még egy doboz sört se tudtak venni a felajánlásaikból.


A 2012-es évi jövedelmük után körülbelül 7,2 milliárd forintot ajánlottak fel magyar adózók civil szervezeteknek. Ennek valamivel kevesebb, mint a fele budapesti székhelyű szervezeteknél kötött ki. Itt nézhetik meg, kinek mennyi jutott (az országot nem megyék, hanem irányítószámok alapján osztottuk fel).A legnagyobb felajánlások azokhoz a szervezetekhez érkeztek, amelyek azt ígérték, gyermekeken fognak segíteni a megkapott pénzből. Hogy a sorrend idén is hasonlóan néz-e majd ki, az kérdéses, hiszen az első helyezett itt még a tavaly év végén gyanúba keveredett Gyermekrák Alapítvány, amelynek vezetőjéről az Index írta meg, hogy szolgálati mentővel furikáztatja magát. Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktatási Alapítvány (NIOK) elnöke nagyjából ezzel egy időben nyilatkozta nekünk, hogy: „A legnagyobb bevételek olyan szervezetekhez is kerültek az elmúlt években, amelyek valós vagy jelentős munkát sajnos nem végeznek, de folyamatosan kommunikálnak szép céljaikról. Nálunk még csak tanulják az emberek a felelős adományozást.” Ez alatt nem kell a tavalyi top10 minden tagját érteni, de jobb kicsit utánanézni, mit is csinál az általunk választott szervezet, ha már megkaptuk az adónk (kétszer) egy százaléka felett a rendelkezési jogot. Van például olyan szervezet, amely zárolt számlái ellenére is gyűjti idén a felajánlásokat.


Ha az adakozók számát nézzük, nincs semmi újdonság az előző rangsorhoz képest: a legsikeresebbek továbbra is a gyermekek és a kisállatok


Bár azt nem tudjuk megnézni, egyes gazdag emberek kiknek ajánlották fel a pénzüket, arra vethetünk egy pillantást, hogy mely tíz szervezet adományozói voltak átlagosan a leggazdagabbak. Persze ez a rangsor inkább csak érdekesség. Semmilyen tájékoztató jellege nincsen, hiszen itt azok fognak előkelő helyen végezni, ahol az adakozók kevesen vannak, de annál pénzesebbek (a Gyermekrák Alapítvány 64 ezer adakozója között ugyanis nem fog kitűnni az átlagból az sem, ha esetleg Magyarország mind a tíz leggazdagabb embere neki ajánlotta fel az egy százalékát). Így is érdekes viszont látni, hogy a Századvég Politikai Iskola Alapítvány egyetlen adományozójának annyira jól ment, hogy személyi jövedelemadója egy százalékából is 993 ezer forintot tudott adományozni választott alapítványának. Ez alapján arra következtethetünk, hogy az említett személynek a tavalyi évben körülbelül 620 millió forint adózott jövedelme lehetett. A második helyezett pécsi súlyemelők ehhez képest eléggé el vannak maradva, ott az átlagadomány 182 ezer forint (az átlag éves fizetés pedig 114 millió forint 2012-re). A többit látják a rangsorunkban.


A legszerencsétlenebbek rendszerint nem büszkélkedhetnek egynél több felajánlóval. Van köztük olyan, aki a kapott pénzből még egy doboz sört se tudna venni. A Közművelődési és Családsegítő Egyesületnek például csak hét doboz gyufára futná az adományokból. Már ha tud azzal valamit kezdeni.


Végezetül: Ne feledjék, kedd éjfélig nyilatkozhatnak az SZJA 1%-ról (és – nem mellesleg – addig adhatják fel adóbevallásukat)!