Szíriai célpontokat támadott Irán

Fotó: SEPAH NEWS / HANDOUT

-

A válaszcsapással torolta meg Teherán a díszszemlén elkövetett merényletet.


Az iráni Forradalmi Gárda ballisztikus rakétákkal támadta Kelet-Szíriában annak a szélsőséges csoportnak a főhadiszállását, amelyet a minapi iráni ahvázi katonai díszszemle elleni merénylet elkövetésével vádol.

Az iráni állami televízió és az IRNA hírügynökség szerint a rakétacsapásban számos szunnita dzsihadista meghalt, illetve megsebesült. A rakétákat a nyugat-iráni Kermánsáhból indították, egy ábrán pedig bemutatták, hogy a rakéták átrepültek az iraki Tikrit felett, majd a szíriai Abu Kamal környékén becsapódtak. A települést a szíriai kormányerők ellenőrzik, ám a várost az Iszlám Állam fegyveresei támadják.

A Fars hírügynökség szerint a támadásban a 750 kilométeres hatótávolságú Zolfaghar típusú, valamint a 800 kilométeres Kiam rakétákat vetették be.

Ismeretlen fegyveresek szeptember 22-én egy katonai díszszemlén huszonnégy embert megöltek, köztük az elit Forradalmi Gárda 12 tagját. A támadásban több mint hatvanan megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam, illetve egy iráni arab szakadár mozgalom is, az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért. Utóbbi egy szakadár ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja, amely önálló állam létrehozására törekszik az olajban gazdag, délnyugat-iráni Huzesztán tartományban.