Szíria: új javaslat az ENSZ BT előtt

Forrás: Europress/AFP/UN/Eskinder Debebe

-

Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia újabb határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsának többi 12 tagja elé a szíriai helyzetről, amelynek több aspektusát is együtt kívánják megvitatni - közölték diplomáciai források.


A helyi idő szerint még szombaton bemutatott javaslat vitája már hétfőn megkezdődhet, de azt még nem lehet megjósolni, hogy szavazás mikor lehet róla. Párizsnak az a szándéka, hogy jusson idő az "igazi tárgyalásokra" - jelentette a francia hírügynökség.

A szöveget a francia diplomácia fogalmazta meg. A szíriai helyzetnek a vegyi fegyverekkel, a humanitárius kérdésekkel és a politikai megoldással kapcsolatos vonatkozásairól esik benne szó.

Ami a vegyi fegyvereket illeti, "a leghatározottabban elítéli ezek bevetését". Javasolja egy "független mechanizmus" létrehozását "a pártatlanság és a szakmaiság elveire alapozva".

A humanitárius helyzetet illetően tartós tűzszünetet követel, amelynek érdekében minden érintett félnek latba kell vetnie a befolyását. Azt is előírja, hogy a segélyeket "minden korlátozás nélkül hozzáférhetővé kell tenni" Szíriában mindenhol.

Politikai téren "azt követeli a szíriai hatóságoktól, hogy jóhiszeműen, építő módon és minden előfeltétel nélkül kapcsolódjanak be a szíriaiak közötti belső tárgyalásokba". A tárgyköröknek ki kell térniük az ország kormányozhatóságára, az alkotmányra, a választásokra, a terrorizmus elleni fellépésre és a bizalomerősítő intézkedésekre.