Szinte békülékeny nyilatkozat érkezett Észak-Koreából

Fotó: AFP / ED JONES

-

A pekingi reptéren nyilatkozott egy phenjani diplomata.


Phenjan "megfelelő körülmények között" kész párbeszédet folytatni az Egyesült Államokkal, ha ennek feltételei adottak lesznek – mondta egy észak-koreai diplomata Pekingben. Nem világos, hogy Cso Szon Hui, a phenjani külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának vezérigazgatója arra utalt-e, hogy az észak-koreai kommunista vezetés felújítaná az atomprogramjával kapcsolatos tárgyalásokat. A kommunista rezsim eddig kategorikusan elutasította, hogy lépéseket tegyen atomprogramjának felszámolására.

A közelmúltban kiéleződött a feszültség az észak-koreai atomprogram, a kísérleti atomrobbantások és rakétakilövések miatt. Donald Trump azt mondta, kész diplomáciát és szankciókat alkalmazni, de nem zárta ki a katonai megoldást sem. Az amerikai elnök egy repülőgép-hordozót vezényelt a térségbe, majd később azt mondta, találkozna Kim Dzsong Unnal.

Cso Szon Hui Norvégiában járt, onnan hazatérőben állt meg a pekingi repülőtéren. A diplomata Oslóban amerikai szakértőkkel, köztük Suzanne DiMaggióval, az oslói New America agytröszt igazgatójával tárgyalt dél-koreai források szerint.