Szilvásy György ártatlan az UD Zrt.-ügyben, de hogy miért, az titok

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Másodfokon is felmentették a volt titokminisztert az UD Zrt. ügyében ellene felhozott vádakban. A bíróság azonban titkosította az ítéletet.


Szilvásy György ellen 2008 őszén hivatali visszaélés gyanúja miatt emeltek vádat. Eszerint Szilvásy jelentős érdeksérelmet okozott azzal, hogy a titkosszolgálatok működéséért felelős miniszterként nyilvánosságra hozott olyan telefonbeszélgetések lehallgatásáról készült anyagokat, amelyek Kövér László és Demeter Ervin akkori fideszes politikusok, korábbi titokminiszterek és az UD Zrt. biztonsági cég egyik vezetője között zajlottak. Az ügyben a szocialista minisztert azzal vádolták meg, hogy személyes adatokkal élt vissza, szándékosan mondott hazugságot ellenzéki politikustársairól, ezzel hátrányt okozva nekik, valamint megsértette becsületüket.


A tavaly márciusi elsőfokú ítélet után a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogerősen megállapította, hogy Szilvásy ártatlan az ellene felhozott vádakban. Az ítéletet azonban titkosította a bíróság, az eljárás sem volt nyilvános, noha az elsőfokú eljárás még teljesen nyilvánosan zajlott. A titkosítás okaira rákérdeztünk a törvényszéknél, de egyelőre nem kaptunk választ.

Szilvásy lapunknak elmondta, hogy maga és pártja elégtételének tekinti az ítéletet. „Örülök, hogy a törvényszék kimondta, nem tettem sem én, sem az akkori szocialista kormány semmi olyat, ami törvénytelen volt. Sajnálatos, hogy az ügyészség partner volt abban, hogy ez az ügy bíróság elé kerülhetett” – jelentette ki a volt titokminiszter.

A Fellebviteli Főügyészséget is megkerestük a döntés kapcsán. A hivatal szóvivője, dr. Csiha Gábor elmondta, hogy a másodfokú ítélet jogerős, fellebbezésre nincsen mód. A Legfőbb Ügyészség Szilvásy terhére még kérhet felülvizsgálatot, azonban ezzel megvárják azt, hogy a bíróság kihirdesse az írásbeli ítéletet. A felülvizsgálat során az ügyészség nem vezethet be új bizonyítékokat, és legfeljebb csak hat hónapig tarthat.