Szijjártó senkit nem kímél: az ENSZ-főtitkárnak is visszaszólt

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Ban Ki Mun elfogadhatatlannak nevezte azt, ami szerdán történt. A külügyminiszter szerint ez „bizarr és felháborító”. A CNN-nek is nyilatkozott Szijjártó, érdekes mondatok hangzottak el.


Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerda este a BBC-nek úgy nyilatkozott a szerdai röszkei összecsapásról a menekültek és a rendőrök között: „Sokkoló volt látni, hogyan bántak velük. Ez elfogadhatatlan”.


Szijjártó Péter szerint az ENSZ-főtitkár nyilatkozata a magyarországi helyzetről „bizarr és felháborító”, mert Ban Ki Mun „nem a valós tények alapján foglalt állást”. A külügyminiszter szerint ugyanis ez történt: agresszív bevándorlók támadtak magyar rendőrökre, akik közül tizennégyen megsérültek.


A rendőrök pajzsaikkal védték azt az anyát és egyéves gyermekét, akiket az agresszív tömeg magával sodort. Sajnálom, hogy az ENSZ főtitkára nem a valós tények alapján foglalt állást

A CNN-nek tízmilliós nagyságú tömegről beszélt

A külügyminiszter a CNN-nek is adott szerdán interjút, amiben arról beszélt, hogy Magyarország nem falat, hanem kerítést épít, hogy megállítsák azt a tízmilliós tömeget, akik Európa felé jönnek. A műsorvezető azonban közbevágott, és arról beszélt, hogy nem tízmilliókról, hanem százezres tömegről van szó, mire Szijjártó Péter többször elismételte: „eddig, eddig, eddig, eddig, eddig”.


A műsorvezető ezt követően azt kérdezte, hogy nem erkölcsi kötelessége segítenie az országnak a menekülteknek? Mire a külügyminiszter azt mondta, hogy a menekültek nem akarnak bemenni a táborokba.

Igaz, nem is tudnak tegnap óta odáig elmenni, mert nem engedik be őket az országba.

Az interjú alatt lejátszották a híressé vált röszkei ételdobálásos videót, amire Szijjártó úgy reagált, a rendőrség azért tette azt, amit tett, mert a migránsok „nem voltak elég türelmesek.”